Reno pregovara o simboličnoj prodaji Rusima svog udjela u AvtoVAZ-u

Rusija je drugo najveće tržište grupe Reno u svijetu, iza Evrope, sa skoro 500.000 prodatih vozila 2021. godine

3631 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Reno pregovara o prodaji svog udjela u ruskom proizvođaču automobila AvtoVAZ ruskom Institutu za automobilsku nauku (NAMI), saopštio je ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov.

Po riječima Manturova, transakcija bi bila simbolična - "za jednu rublju" i odnosila bi se i na fabriku francuske grupe u blizini Moskve, koja proizvodi automobile Nisan i Reno.

"Najvjerovatnije će naš centralni institut NAMI preuzeti akcije", dodao je Manturov i rekao da će Reno imati "opciju od pet ili šest godina tokom kojih mogu da odluče da otkupe nazad" svoje akcije.

Reno kontroliše 68 odsto akcija AvtoVAZ-a, najvećeg ruskog proizvođača koji proizvodi automobile Lada, vodeći brend na ruskom tržištu.

Po riječima Manturova, budući pravac Avtovaza će odrediti NAMI, u saradnji s ruskim vojno-industrijskim konglomeratom Rostek - drugim akcionarom AvtoVAZ-a.

Rusija je drugo najveće tržište grupe Reno u svijetu, iza Evrope, sa skoro 500.000 prodatih vozila 2021. godine, ali čak i samo prisustvo te grupe u Rusiji je komplikovano od pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini 24. februara.

Reno je bio na meti ukrajinskih vlasti zbog svojih aktivnosti u Rusiji, a suočava se, kao i drugi, sa logističkim problemima zbog nedostatka uvoznih komponenti, izazvanih zapadnim sankcijama, što dovodi fabrike grupe u opasnost.

Bonus video: