Fijat Krajsler priznao krivicu za prevaru u mjerenju štetnih gasova u SAD-u

Auto gigant je optužen da je instalirao "uređaje" na automobile kako bi izbjegao standarde o emisiji štetnih gasova i u januaru 2019. pristao je na građansku nagodbu od 515 miliona dolara u tom slučaju

5934 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kompanija “Fijat Krajsler” (FCA) priznala je krivicu i pristala da plati 300 miliona dolara kazne u dugogodišnjem sporu zbog prevare na mjerenju emisije štetnih gasova dizel motora, saopštilo je 3. juna Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država.

Auto gigant je optužen da je instalirao "uređaje" na automobile kako bi izbjegao standarde o emisiji štetnih gasova i u januaru 2019. pristao je na građansku nagodbu od 515 miliona dolara u tom slučaju.

"FCA u SAD-u je učestvovala u višegodišnjoj šemi da obmane američke regulatore i kupce", rekao je pomoćnik državnog tužioca Kenet Polit Mlađi u saopštenju i dodaje da "današnje potvrdno izjašnjavanje o krivici pokazuje posvećenost procesuiranju svih vrsta korporativnih malverzacija i pozivanju na odgovornost kompanija koje nastoje da stave profit iznad iskrenosti, dobrog korporativnog upravljanja i blagovremene sanacije štete".

Američki zvaničnici su rekli da su FCA “EcoDiesel Ram 1500” i “Jeep Grand Cherokee” za godine 2014-2016 napravljeni sa softverom dizajniranim da radi drugačije tokom testova emisija u poređenju sa stvarnim uslovima, što znači da su vozila izbacivala azot-oksid i druge zagađivače na "mnogo višim" nivoima nego što je dozvoljeno.

Auto gigant je takođe opozvao i popravio više od 100.000 dizel vozila prodatih u Sjedinjenim Državama po cijeni od oko 185 miliona dolara, ali taj sporazum nije ukinuo krivični postupak.

Svečano izricanje presude zakazano je za 18. jul u krivičnom predmetu. Troje zaposlenih takođe su optuženi i čekaju suđenje.

Nagodbe su uslijedile nakon skandala Folksvagena oko istog uređaja koji je kompaniji donio milijarde dolara novčanih kazni, građanskih nagodbi i krivičnih gonjenja bivših rukovodilaca tog njemačkog giganta.

Ali za razliku od ovog slučaja, Ministarstvo pravde je saopštilo da FCA u početku nije priznala da nešto nije u redu sa njihovim vozilima.

Bonus video: