Mask: Tesla fabrike u Njemačkoj i Francuskoj gube milijarde dolara

Prošle sedmice kompanija je podigla cijenu cijelog asortimana automobila u SAD za gotovo pet odsto pošto su porasle cijene sirovina, uključujući aluminijum i litijum. Mask je ranije ove nedjelje rekao da Tesla planira da otpusti 3,5 odsto svoje globalne radne snage

7107 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ilon Mask kaže da Tesline nove fabrike u Njemačkoj i SAD "gube milijarde dolara" zbog nestašice baterija i prekida snabdijevanja u Kini, piše BBC, a prenosi Danas.

Ovaj milijarder fabrike u Berlinu i Ostinu u Teksasu nazvao je "gigantskim pećima za novac", a posljednjih sedmica je upozoravao i na otpuštanje radnika u firmi.

"Fabrike trenutno gube milijarde dolara. Postoji tona troškova i jedva da ima bilo kakve proizvodnje", rekao je Mask i dodao da se takozvane gigafabrike bore da povećaju proizvodnju otkako su otvorene ranije ove godine.

On je rekao da fabrika u Ostinu trenutno proizvodi "mali" broj automobila, dijelom zato što su neke komponente za njegove baterije "zaglavljene" u kineskoj luci, ali i istakao kako vjeruje da će se "sve brzo popraviti, ali da zahtijeva mnogo pažnje".

Vlasti u Kini, kako navodi BBC, ranije su ove godine zatvorile niz svojih gradova kao odgovor na porast infekcijom kovida, a uvedena su stroga ograničenja za kretanje ljudi i materijala, uključujući finansijski, proizvodni i transportni centar u Šangaju.

Mask je rekao da je zatvaranje Šangaja bilo "veoma, veoma teško" za Teslu, koja je navodno nedjeljama zaustavila većinu svoje proizvodnje u "gigafabrici" u gradu.

Prošle sedmice kompanija je podigla cijenu cijelog asortimana automobila u SAD za gotovo pet odsto pošto su porasle cijene sirovina, uključujući aluminijum i litijum.

Mask je ranije ove nedjelje rekao da Tesla planira da otpusti 3,5 odsto svoje globalne radne snage nakon što je ranije govorio da ima "veoma loš osjećaj" o ekonomiji.

Bonus video: