Trikovi kako koristiti klimu u autu za najbrže hlađenje i na šta treba paziti

Iz godine u godinu se upotreba klima uređaja povećava, a time se povećavaju i negativni učinci na zdravlje gornjeg i donjeg dijela disajnog sistema

10451 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tokom vrućih i sparnih dana, klima u automobilu je spas, ali treba biti oprezan.

Jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvataju ozbiljno, je redovno čišćenje klime.

Ukoliko se vozite po gradu, razmislite da li vam se isplati da palite klimu – dok ona rashladi auto, već ste na cilju. Bolja i ekonomičnija opcija je paziti da je vozilo parkirano u hladu, staviti zaštitu od sunca na vjetrobransko staklo i otvoriti prozore tokom vožnje, piše N1.

Ako se ipak odlučite da upalite klimu, izuzetno je važno da pazite da temperatura hlađenja nije preniska u odnosu na temperaturu spolja, jer možete da dobijete upalu grla i sinusa i prehladite se. Preporuka je da razlika ne bude veća od pet do šest stepeni. Osim toga, nije dobro izlagati tijelo ekstremnim temperaturnim razlikama, a posebno to ne smiju ljudi sa slabijim srcem.

Pravilan postupak hlađenja automobila

Nakon paljenja auta, otvorite sve prozore i uključite klimu.

Izaberite opciju uvlačenja spoljnog vazduha.

Temperaturu namjestite na minimum.

Okretanje ventilatora postavite na najveću brzinu.

Nakon rashlađivanja, prozore zatvorite i smanjite brzinu ventilatora.

Neka hladan vazduh duva u vjetrobransko staklo i noge, a ne u lice.

Nekoliko minuta prije kraja putovanja, isključite klimu i ostavite ventilaciju – tako će se vlažna mjesta u klima uređaju osušiti, a time je i rizik od razmnožavanja bakterija, gljivica i buđi manji, jer preferiraju vlažno, a ne suvo okruženje.

"Ne usmjeravajte ventilator direktno u lice"

"Neka razlika u temperaturi u hlađenoj prostoriji u odnosu na spoljnu temperaturu ne bude veća od osam stepeni, vlažnost bi trebalo da bude od 40 do 60 odsto, a brzina strujanja vazduha najviše 0,2 m/s. Ne usmjeravajte ventilator direktno u lice, jer to povećava mogućnost pojave glavobolje, grlobolje, tegoba sluznice očiju, nosa i uha. Takođe, po mogućnosti koristiti uređaje za hlađenje sa ovlaživačima", rekla je za 24 sata dr Branislava Čilić, specijalistkinja porodične medicine iz Zagreba.

Iz godine u godinu se upotreba klima uređaja povećava, a time se povećavaju i negativni učinci na zdravlje gornjeg i donjeg dijela disajnog sistema. Sa druge strane, povoljan učinak klima uređaja je filtriranje vazduha koji dolazi spolja, a to je benefit pacijentima koji su alergični na polen, prašinu i grinje. Na taj način je koncentracija alergena u vazduhu manja. Filtriraju se i bakterije, virusi i gljivice, objasnila je doktorka.

"Međutim, najčešće se koriste klima uređaji koji hlade i suše vazduh, ali ga ne ovlažuju. Takav uređaj suši sluznicu disajnog trakta, pa se na taj način gubi njena uloga pročišćivača udahnutog vazduha. Takva sluznica puca, stvaraju se mikro ragade (bolna krvava napuklina na tvrdoj i suvoj ili upaljenoj koži) u koje se nakaleme mikroorganizmi koji dovode do infekcije", dodaje.

Bonus video: