Vujanić: Uvesti edukativne TV spotove u udarnim terminima na kojima se vide uzroci i posljedice saobraćajnih nezgoda

"Samo ono što građane natjera na razmišljanje o neprihvatljivim posljedicama nebezbjedne vožnje, što ih natjera da se bezbjedno ponašaju, je ono što bi sigurno uticalo da broj stradalih na putevima bude drastično smanjen"

5980 pregleda 8 komentar(a)
Vujanić, Foto: Screenshot/Youtube
Vujanić, Foto: Screenshot/Youtube

Veliki broj saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim i teško povrijeđenim osobama na crnogorskim putevima u proteklom periodu još jednom nas opominje da je neophodno aktivno raditi na obrazovanju svih učesnika u saobraćaju, da bi oni spoznali opasnosti, uzroke i preventive, čime bi se saobraćajne nezgode svele samo na one koje su posljedica "više sile", kazao je za "Vijesti”"dr Milan Vujanić, redovni profesor na Fakultetu za saobraćaj, komunikacije I logistiku iz Budve (FSKL) i šef Odsjeka za drumski i gradski saobraćaj i transport na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

"Samo ono što građane natjera na razmišljanje o neprihvatljivim posljedicama nebezbjedne vožnje, što ih natjera da se bezbjedno ponašaju, je ono što bi sigurno uticalo da broj stradalih na putevima bude drastično smanjen", kaže Vujanić.

"Pored svih dosadašnjih preventivnih mjera obavezno treba uvesti edukativne TV spotove u udarnim terminima na kojima se vide uzroci i posljedice saobraćajnih nezgoda. Takođe, treba sprovesti kampanje u kojima će se prikazivati slike realnih saobraćajnih nezgoda", rekao je on

Vujanić dodaje da represivne mjere treba primjenjivati jedino u slučaju ako ta edukacija ne bude dovoljno efikasna, i to samo onoliko koliko je neophodno, kako bi se poboljšali rezultati.

"Paralelno sa edukacijom treba da budu uvedene i prilagođene represivne mjere kojima se zabranjuje upravljanje vozilom na tri, pet, sedam, 15 dana, uz odgovarajuće novčane kazne", kazao je profesor.

Vujanić naglašava da tokom školovanja djecu treba edukovati o opasnostima i načinu ponašanja u saobraćaju, a roditelje savjetovati da ne kupuju brze i jake automobile djeci koja su tek položila vožnju.

Veliki broj saobraćajnih nezgoda događa se vikendom, kada stradaju većinom mladi. Noćni provod, dejstvo alkohola i dokazivanje u društvu brzom vožnjom, sve su ovo faktori koji dovode do fatalnih ishoda.

Vujanić ističe da zato treba nastaviti sprovođenje alkotestova na saobraćajnicama kojima se ide iz popularnih klubova.

"Na kraju, nakon poraznih rezultata ovih saobraćajnih nezgoda i fatalnih ishoda, bezbjednost saobraćaja se mora prepoznati kao prioritet i u skladu s tim i djelovati kroz sve relevantne institucije", ističe Vujanić.

"Crna Gora je jedina država u regionu koja nema Agenciju za bezbjednost u saobraćaju. Svuda je praksa dokazala da se jedan euro uložen u bezbjednost saobraćaja vraća 20 do 30 puta većom sumom. Zbog toga sve države štite svoje građane i svoj budžet formiranjem Agencije za bezbjednost saobraćaja, koja svojim djelovanjem prati, analizira, preduzima preventivne mjere i brine o bezbjednosti učesnika u saobraćaju", kaže Vujanić.

"Takođe, Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva u svom programu studija ima smjer bezbjednost u saobraćaju, pa može da ponudi kadrove i predloge za rešavanje izazova bezbjednosti saobraćaja. osim toga, Fakultet je više puta Vladi Crne Gore predlagao mjere za unapređenje bezbjednosti saobraćaja i držao edukativne radionice za predstavnike auto škola", istakao je Vujanić.

Bonus video: