Spasonosno automatsko kočenje u većini novih automobila u SAD

Sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde može otkriti predmete na putu i ​​zaustaviti ili usporiti vozilo, sprečavajući sudar ili ga učiniti manje teškim

8233 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Petnaest proizvođača u SAD uvelo je ove godine u skoro sva svoja nova putnička vozila uređaje za spasonosno automatsko kočenje u slučaju nužde, ispunjavajući obavezu dobrovoljno preuzetu prije šest godina.

Sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde može otkriti predmete na putu i ​​zaustaviti ili usporiti vozilo, sprečavajući sudar ili ga učiniti manje teškim.

Institut za osiguranje bezbjednosti na putevima (Insurance Institute for Highway Safety, IIHS) kaže da ti sistemi da bi bili odobreni, moraju da dobiju naprednu ocjenu Instituta, usporavajući vozilo za najmanje 16 kilometara na čas tokom testa pri brzinama od 20 ili 30 kilometara na čas.

IIHS računa da će se time spriječiti 42.000 sudara i 20.000 povreda do 2025. godine. Istraživanje tog instituta je pokazalo da je već upola manji broj naletanja odpozadi onih vozila koja imaju upozorenje na sudar i sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde.

Dvadeset proizvođača automobila je u sporazumu s ​​IIHS-om i Nacionalnom administracijom za bezbednost saobraćaja na putevima (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) 2016. obećalo da će ti kočioni sistemi postati standardni za većinu njihovih novih modela. NHTSA, agencija američke vlade, sada priprema zahtjev za ugradjivanje tih sistema u sva nova putničkim vozilima.

Proizvođači vozila su se takođe složili da od septembra 2025. godine sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde bude standardna oprema za veća vozila, uglavnom za teške kamione.

Te sisteme sada imaju skoro sva nova putnička vozila u SAD koja proizvode Audi, BMW, Ford/Linkoln, Honda/Akura, Hjundai/Genesis, Mazda, Mercedes-Benz, Micubiši, Nisan/Infiniti, Stellantis, Subaru, Tesla, Tojota/Leksus, Folksvagen i Volvo.

Do 31. avgusta 2023, kada se završava tekuća godina ovogodišnjih modela, obećanje o ugrađivanju sistema za automatsko kočenje u slučaju nužde u većinu svojih vozila mora da ispuni preostalih pet kompanija: Dženeral Motors, Porše, Jaguar/Lend Rover, Kia i Maserati.

Dženeral Motors (GM), po prodaji vodeći proizvođač automobila u SAD, izvijestio je da 73 odsto njegovih modela ima tu tehnologiju ove godine, a da će 98 odsto dostići do kraja avgusta iduće godine, ako ne bude problema u lancu snabdijevanja delovima za ugradnju.