Ovo su najbezbjedniji automobili u 2022. godini

Među 60 testiranih modela, 47 je dobilo maksimalni broj zvjezdica

13297 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iako već godinama švedski Volvo uživa reputaciju najbezbjednije marke automobila, ove godine došlo je do promjene na vrhu.

Na listi ima najmanje evropskih modela.

Glavna evropska bezbjednosna organizacija EuroNCAP ove godine je testirala 60 noviteta, a njemački ADAC upravo je napravio analizu postignutih rezultata, pa imamo listu modela koji su u samom vrhu najbezbjednijih vozila ove godine.

Među 60 testiranih modela, 47 je dobilo maksimalni broj zvjezdica. Ocjenu ispod (četiri zvjezdice) zaslužilo je 12 modela, a najveće ovogodišnje razočaranje je Dacia Jogger sa samo jednom osvojenom zvjezdicom, prenosi N1.

Prema rezultatima EuroNCAP-a, najbezbjedniji automobili u ovoj godini su Tesla Model S i Model Y. Trećeplasirani je Lexus RX koji, kao ni dvije pomenute Tesle, nije pokazao slabosti u ni u jednoj kategoriji.

Četvrto mjesto pripada Mercedesu EQE, navodi Auto Klub.

Zanimljivo, kineski Wey Coffee (modeli 01 i 02) zauzeo je peto i šesto mjesto, a kinesko-njemački Smart sedmo. Na osmom mjestu je još jedan kineski automobil – Nio ET7, a poziciju dijeli sa Mercedesom C-Klase i Hyundai Ioniqom 6.

Bonus video: