Katastrofalna godina za dionice Tesle

Zabrinutosti su podstakle veliku rasprodaju Tesle koja je u decembru dovela do pada dionica za više od 36 odsto, što je najveći mjesečni pad od inicijalne javne ponude 2010.

5179 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dionice Tesle toliko su oštro pale da se gomilaju pojedinačni ulagači koji u tome vide priliku da jeftino kupe nekad najprodavanije akcije Wall Streeta.

Potencijalni lovci na povoljne cijene možda će željeti da saznaju i neke detalje o samoj kompaniji, prenosi SEEbiz.

Čak i nakon ovogodišnjeg rekordnog pada od 65 odsto, meteorski skok proizvođača električnih automobila tokom 2020. i 2021. ostavio ga je na berzanskoj vrijednosti od 389 milijardi dolara, više od kombinovane vrijednosti Toyote, General Motorsa, Stellantisa i Forda, piše Bloomberg.

Dionicama se još trguje po višoj vrijednosti, u odnosu na očekivanu zaradu, od većine tehnoloških divova, i iščekuje da kompanija doživi snažan rast i dominira industrijom u godinama koje dolaze.

Kratkoročno, međutim, kompanija se suočava s rastućim izazovima, uključujući troškove, konkurentske prijetnje i rizik da će recesija usporiti potražnju. U isto vrijeme, Ilon Mask je bio ometen njegovim preuzimanjem Tvitera, transakcijom koja je opteretila dionice zbog špekulacija da bi mogao prodati više dionica Tesle kako bi održao gubitašnu kompaniju.

Zabrinutosti su podstakle veliku rasprodaju Tesle koja je u decembru dovela do pada dionica za više od 36 odsto, što je najveći mjesečni pad od inicijalne javne ponude 2010.

Još se očekuje da će električni automobili biti budućnost automobilske industrije na globalnom nivou. Ipak, Teslina kratkoročna perspektiva pomućena je tokom ekonomije i faktorima poput skokova cijena sirovina koje se koriste u baterijama. To je navelo Teslu da podigne cijene ove godine baš dok su se potrošači borili s brzom inflacijom i visokim kamatama.

Kako bi očistio svoje zalihe, Tesla je ponudio rijedak popust od 7,5 hiljada dolara kupcima koji su preuzeli isporuku do kraja godine, što je u skladu s potencijalnom saveznom subvencijom koja počinje ove godine.

Kompanija se suočava s rastućom konkurentskom prijetnjom velikih proizvođača automobila koji bi u sljedećih nekoliko godina trebalo da preplave tržište mnoštvom novih električnih vozila.

Bonus video: