Mercedes gradi mrežu jakih punjača

Kompanija ocjenjuje da će taj strateški potez značajno poboljšati upotrebljivost i praktičnost nove generacije električnih vozila, diferencirati iskustvo vlasništva Mercedes-Benza i ubrzati transformaciju električnih vozila

7790 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mercedes-Benz najavljuje dalekosežne planove za pokretanje globalne mreže za punjenje velike snage širom Sjeverne Amerike, Evrope, Kine i drugih ključnih tržišta.

Mercedes-Benz tako ove godine počinje graditi mrežu snažnih punionica za električne automobile u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kanadi, a zatim i u drugim regijama širom svijeta, prenosi SEEbiz.

Cilj je uspostaviti punu mrežu prije kraja decenije, kada Mercedes-Benz namjerava biti potpuno električni brend gdje god to tržišni uslovi dopuštaju.

Mercedes-Benz High Power Charging Network uveliko će poboljšati korisničko iskustvo punjenja, ubrzati putovanje prema potpuno električnoj budućnosti i stvoriti globalnu infrastrukturu s budućim potencijalom za stvaranje vrijednosti. Mercedes-Benz čvorišta za punjenje biće smještena u ključnim gradovima i urbanim središtima naseljenosti, u blizini glavnih saobraćajnica, prikladnih maloprodajnih i uslužnih odredišta.

Kompanija ocjenjuje da će taj strateški potez značajno poboljšati upotrebljivost i praktičnost nove generacije električnih vozila, diferencirati iskustvo vlasništva Mercedes-Benza i ubrzati transformaciju električnih vozila.

Mreža za punjenje prvenstveno će se fokusirati na kupce Mercedes-Benza, koji će uživati u povlašćenom pristupu putem funkcije rezervacije i drugih pogodnosti. Međutim, ova će mreža takođe biti otvorena za vozače svih drugih marki s kompatibilnom tehnologijom. Ova sveobuhvatna inicijativa, uz stalnu podršku mreža za saradnju kao što je IONITY, takođe ima za cilj podstaći globalno prihvatanje električne mobilnosti.

Zavisno od regije i lokacije, čvorišta će nuditi četiri do 12, a eventualno i 30 punjača velike snage (HPC) do 350 kW snage punjenja. Inteligentno upravljanje punjenjem omogućiće svakom vozilu punjenje maksimalnim kapacitetom, što će vrijeme čekanja svesti na apsolutni minimum. Optimiziran raspored stanica osiguraće puno prostora oko vozila, kao i nesmetano punjenje s obje strane. Gdje je to izvodljivo, mjesta za punjenje biće pokrivena radi zaštite od vremenskih uslova.

Ukupni troškovi ulaganja u mrežu u Sjevernoj Americi iznosiće nešto više od milijardu eura, raspoređenih u sljedećih šest do sedam godina. Kapital za to osiguraće Mercedes i MN8 u omjeru otprilike 50:50.

Bonus video: