Električni automobili mogli bi da skladište energiju

Tehnologija „Vehicle to grid“ (V2G), koja je trenutno u razvoju, omogućuje električnim automobilima da se pune kada ima puno električne energije na raspolaganju, te da je ponovno vraćaju preko istog terminala kada padne količina energije u mreži

3948 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Električni automobili mogli bi uveliko pomoći u stabilizaciji elektroenergetskih mreža i pomoći razvoju obnovljivih izvora energije, tvrdi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Prelaz na obnovljive izvore energije poput vjetra ili sunca ključan je za suočavanje s globalnim zagrijavanjem.

Tehnologija „Vehicle to grid“ (V2G), koja je trenutno u razvoju, omogućuje električnim automobilima da se pune kada ima puno električne energije na raspolaganju, te da je ponovno vraćaju preko istog terminala kada padne količina energije u mreži.

Povećanjem broja električnih automobila te bi se potrebe za skladištenjem mogle zadovoljiti do 2030. u većini zemalja svijeta, prema proračunima istraživača Čengđijan Sija sa Univerziteta u Lidenu u Holandiji, prenosi N1.

Baterije bi mogle da ponude kapacitet od 32 do 62 teravata do 2050. godine, što je više od potreba za skladištenjem koje je procijenila Međunarodna agencija za obnovljivu energiju.

Ovaj proračun uključuje i ponovnu upotrebu dragocjenih istrošenih baterija, koje se zbog 20 ​​ili 30 odsto gubitka autonomije smatraju nedovoljne za automobile.

"Korišćenje električnih automobila za skladištenje električne energije smanjilo bi potražnju za skladištenjem energije i klimatske posljedice povezane s proizvodnjom opreme za skladištenje“, rekao je Siju za AFP.

Istraživač računa na ograničeno učestvovanje korisnika električnih automobila u V2G sistemu, budući da bi ti ciklusi mogli malo smanjiti vijek trajanja baterije. Ali ovo je učetvovanje "ključno" i vlada može da "odigrati važnu ulogu s podsticajima", naglasio je Siju, s mikro-plaćanjima za pojedince koji povezuju svoj automobil s terminalom i dijele svoju električnu energiju, ili obavezom kompanija da povezuju svoje vozne parkove.

Studija uključuje podatke s kineskog, evropskog, američkog i indijskog tržišta i uzima u obzir faktore kao što su različite tehnologije baterija, pređene udaljenosti automobila ili prosječne temperature, koji utiču na trajanje baterije.

Nekoliko proizvođača kao što su Hjundai ili Reno već testiraju vozila opremljena V2G, na primjer u Utrehtu. Neke Tesle su takođe već kompatibilne, kao i mnogi kućni punjači.

Bonus video: