Austrija daje građanima 5.000 eura za kupovinu automobila, uz dva uslova

Kad je u pitanju prelazak na e-mobilnost, austrijska Vlada je kao poseban cilj ove godine postavila subvencionisanje kompanija, kako bi svoje vozne parkove zamijenile e-automobilima

13333 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Austrijsko ministarstvo zaštite klime, okoline, energije i mobilnosti produžilo je promotivnu kampanju u sklopu koje država svakom građaninu koji želi da kupi novi automobil, subvencioniše kupovinu s 5.000 eura, ali uz dva uslova - da se radi o električnom automobilu koji nije skuplji od 60.000 eura.

Za subvencionisanje električnih vozila, ove je godine obezbijeđeno 95 miliona eura. Subvencije su predviđene i za finansiranje privatne infrastrukture za punjenje električnih automobila, i to s 600 eura za tzv. wallboxove, kao i s 1.800 eura za infrastrukturne sisteme u stambenim objektima s više stanova.

Punionice za kompanije i preduzeća država će finansirati s iznosom do 30.000 eura, piše Fenix magazin.

Mijenjaju se subvencije za plug-in hibride te po novom takav automobil mora obavezno preći najmanje 60 kilometara isključivo na struju, dok je do sada granica bila na 50 km. To je uslov da se za plug-in hibrid dobije subvencija od 2.500 eura. Subvencioniše se i kupovina e-motora do iznosa od 1.900 eura, prenosi N1.

Što se tiče e-punionica električnom energijom napravljena je nova, zasebna shema za regije u kojima ih ima još relativno malo. Odlučeno je da će se sredinom ove godine za takve regije izgraditi potrebna infrastruktura, za koju će se iz Fonda izdvojiti 10 miliona eura.

“Budućnost na našim ulicama je električna. Glavna poluga za bolju zaštiti klime leži upravo po pitanju prometa”, istakla je austrijska ministarka za zaštitu klime, okoline i energiju, iz stranke Zelenih, Leonore Gevesler.

“S e-mobilnosti znatno ubrzavamo prelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, što nas dodatno oslobađa od naše zavisnosti od Rusije”, napomenula je ministarka.

Kad je u pitanju prelazak na e-mobilnost, austrijska Vlada je kao poseban cilj ove godine postavila subvencionisanje kompanija, kako bi svoje vozne parkove zamijenile e-automobilima. A to uključuje i specijalna vozila, od e-autobusa, kombija i kamiona do drugih teških vozila. Ministarstvo zaštite klime i okoline i energije najavilo je i brojne olakšice za kompanije koje se odluče za e-mobilnost. Od oslobađanja plaćanja određenih naknada i odbitka pretporeza, do oslobađanja plaćanja standardnog poreza za potrošnju (NoVA), kao i poreza pri osiguranju vozila.

Svi zainteresovani za subvencije svoj zahtjev mogu da predaju najkasnije do 31. marta 2024. godine. Dakle, imaju na raspolaganju još više od godine dana za odluku o svom ulasku u novi svijet e-mobilnosti, navode mediji.

Bonus video: