Porše i Ferari traže da budu izuzeti iz odluke EU o zabrani prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem

Iako pripadaju uskom segmentu automobilske industrije, status Poršea i Ferarija kao nacionalnih ikona bio je dovoljan da pokrene njihove vlade da dovedu u pitanje plan EU prošle sedmice samo nekoliko dana prije zakazanog glasanja

10773 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ferari i Porše traže da budu izuzeti iz odluke EU o zabrani prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem do 2035. godine, prenosi Bloomberg.

O tome su se dogovorile Evropska komisija i zemlje članice, a nedavno je odluku u cilju smanjenja emisija ugljendioksida, izglasao i Evropski parlament.

Preostaje da Savjet Evropske unije, odnosno lideri zemalja članica to i potvrde, što bi, kako nagovještavaju u Briselu, moglo da se desi već u martu, prenosi B92.

Međutim, Evropska komisija saopštila je u petak u Briselu, poslije odluke država članica EU da odlože usvajanje zabrane u cijeloj Uniji posle 2035. godine, da Komisija razumije zabrinutost pojedinih zemalja po tom pitanju.

Iako pripadaju uskom segmentu automobilske industrije, status Poršea i Ferarija kao nacionalnih ikona bio je dovoljan da pokrene njihove vlade da dovedu u pitanje plan EU prošle sedmice samo nekoliko dana prije zakazanog glasanja.

Taj potez je potresao Brisel i ponovo otvorio pitanja oko navodno klimatski neutralnih e-goriva, koja su se pokazala preskupom alternativom za veliki broj proizvođača.

Kako podsjeća Bloomberg, Njemačka je i dalje jedina evropska nacija bez ograničenja brzine na djelovima svog čuvenog auto-puta, a protivljenje predloženom zakonu EU pokazuje nespremnost nacije da se oprosti od nekih suštinskih simbola, poput Poršeovog modela 911.

Međutim, nastojanja da se uspori usvajanje zakona EU u tako kasnoj fazi izazvala su kritike u automobilskoj industriji. Proizvođači koji ulažu milijarde u proizvodnju električnih automobila, ne žele da se preusmjere na skupu potencijalnu alternativu.

Dok većina proizvođača automobila ulaže desetine milijardi u proizvodnju električnih vozila, Porše je investirao u fabriku e-goriva u Čileu, dijelom zato što proizvođač ne planira da pravi svoj sportski automobil 911 sa utičnicom.

"Upravljanje vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem na klimatski neutralan način bi takođe moglo pomoći da se ubrza dekarbonizacija transportnog sektora", kazao je portparol Poršea.

Ferari je saopštio da traži alternativna goriva kako bi nastavio da proizvodi automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Zagovornici e-goriva kažu da je to u suštini obnovljiva električna energija koja je pretvorena u zapaljivo, tečno gorivo. Da bi je napravili, naučnici kombinuju ugljen-dioksid izdvojen iz vazduha sa vodonikom dobijenim u procesu elektrolize vode, stvarajući sintetičko ugljovodoničko gorivo.

Bonus video: