Folksvagen najavio još deset električnih modela

Folksvagen je ranije najavio da namjerava da ubrza vrijeme izlaska novih modela na tržište s četiri godine na bliži prosjek od 2,5 godina za svoje kineske partnere, djelimično daljom lokalizacijom istraživanja i razvoja za kineske modele

6333 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa sajma u Šangaju, Foto: Reuters
Detalj sa sajma u Šangaju, Foto: Reuters

Njemački Folksvagen (VW) planira da predstavi još deset modela električnih vozila (EV) do 2026. i da ostane predan Kini, gdje etablirani strani brendovi gube tlo u odnosu na spretne lokalne konkurente.

"Kao VW, ostajemo čvrsto predani Kini. Naše načelo vodilja je razvoj u Kini, za Kinu punom brzinom", rekao je u utorak izvršni direktor VW ličnih automobila Tomas Šafer, govoreći na sajmu automobila u Šangaju.

Folksvagen, najprodavaniji brend ličnih vozila u Kini decenijama, jedan je od naslijeđenih stranih automobilskih brendova čiji se udio na najvećem svjetskom automobilskom tržištu smanjuje, jer zaostaju za kineskim konkurentima u lansiranju električnih automobila.

Za prošlu godinu VW je zabilježio pad prodaje za 3,6 odsto na 3,18 miliona vozila.

U februaru je kineski proizvođač električnih vozila BYD prodao više od automobila marke Folksvagen, postavši najprodavanija marka ličnih automobila u Kini drugi mjesec u četiri mjeseca.

Otkrivajući u utorak vrhunski ID.7 EV model, Šafer je rekao da Folksvagen planira da predstavi još deset EV modela do 2026. godine.

Folksvagen je ranije najavio da namjerava da ubrza vrijeme izlaska novih modela na tržište s četiri godine na bliži prosjek od 2,5 godina za svoje kineske partnere, djelimično daljom lokalizacijom istraživanja i razvoja za kineske modele.

Šafer je rekao da kompanija ulaže velika sredstva sa svojim kineskim partnerima u zajedničkom ulaganju u dizajn, proizvodnju, kao i istraživanje i razvoj, dodajući da ima do dvije hiljade programera u svom centru za istraživanje i razvoj u pokrajini Anhui.

Bonus video: