Električni Volvo EX90 rasprodat do 2024. godine

EX90 pokreću dva elektromotora, pogon je na sva četiri točka, dok domet iznosi do 580 km

10430 pregleda 5 komentar(a)
Foto: volvocars.com
Foto: volvocars.com

Volvo je saopštio da je novi električni EX90 naišao na izuzetan prijem kod kupaca pa je cjelokupna proizvodnja predviđena za prvu godinu već rasprodata.

EX90 će koštati od 80.000 dolara, ali ta činjenica nije odvratila kupce koji su razgrabili automobile koji će biti dostupni u prvoj godini proizvodnje.

EX90 pokreću dva elektromotora, pogon je na sva četiri točka, dok domet iznosi do 580 km. Dvije verzije će biti na raspolaganju prilikom lansiranja, obje opremljene baterijom od 107 kWh koja može da koristi 250 kW DC punjenje za punjenje od 10-80 posto za 30 minuta, prenosi Autoblog.rs.

Standardni EX90 isporučuje 408KS i 770 Nm obrtnog momenta, a Performance verzija raspolaže sa 517KS i 910 Nm pa 2818 kg teški automobil do 100 km/h stiže za 4,9 sekundi.

Novi EX90 ima obilje napredne opreme za zaštitu putnika, pješaka, biciklista i drugih učesnika u saobraćaju.

Najsavremeniji bezbjednosni sistemi su osnova novog EX90, navodi Volvo. Ugrađena kao standard i pregled onoga što će biti dostupno za druge buduće Volvo modele, tehnologija uključuje "zaštitni štit", koristeći radar i kamere za pomoć vozaču kada je ili ometen ili umoran.

Ovo vozilo sa sedam sjedišta dolazi sa Lidar tehnologijom koja je standardno ugrađena u čitav asortiman za otkrivanje pješaka udaljenih do 250 metara i pruža autonomnu sposobnost Nivoa 3. EX90 takođe brine o ljudima iznutra i ima unutrašnji radarski sistem koji sprečava da deca i psi budu ostavljeni u vrućim automobilima, prenosi Autoblog.rs.

Ističe se i veliki ekran osjetljiv na dodir od 14,5 inča na centralnoj konzoli, koji se koristi za upravljanje skoro svim funkcijama jer postoji vrlo malo fizičkih dugmadi. Ima Google Android Automotive OS, što bi trebalo da znači da dobro reaguje na glasovne komande i može da prihvati over-air ažuriranja.

Bonus video: