Kineska električna vozila šire se u svijetu zbog niskih cijena i privlačnih karakteristika

Kineski brendovi su "ozbiljna konkurencija", kaže Dejvid Li, analitičar za GlobalData

4996 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

SUV na baterije iz kineske firme "BID Auto" jedan je iz talasa kineskih izvoznih električnih automobila koji počinju da se oštro takmiče sa zapadnim i japanskim markama i to na njihovom tržištu.

Kineska električna vozila donose tehnologiju koja se brzo razvija i niske cijene za koje glavni finansijski direktor "Tesle Inc." kaže da su "zastrašujuće" za tu američku kompaniju.

SUV ATTO 3 firme BID, koji je pušten u prodaju 31. januara, ima veoma korisne karakteristike i privlačnu cijenu od 33.000 dolara - za oko četvrtinu manje od sličnog modela "Tesle".

Ostali ambiciozni kineski izvoznici električnih vozila su NIO, "Zeekr" iz "Geeli grupe" i "Ora" proizvođača SUV vozila "Great Wall Motors".

Neki se takmiče po cijeni, drugi naglašavaju performanse i karakteristike, čime vrše pritisak na zapadne i japanske premijum brendove.

Kineska "NIO Inc." koja je ubijedila domaće kupce da plate cijene na nivou Tesle do 80.000 dolara, kaže da će njen najnoviji SUV biti u prodaji ove godine i u Evropi. Model ES6 se može pohvaliti kontrolama koje se aktiviraju glasom i s dometom od 610 kilometara bez punjenja baterija.

"Veoma smo uvjereni da će se ES6 takmičiti na tržištu vrhunskih SUV vozila", rekao je osnivač i izvršni direktor NIO-a Vilijam Li u intervjuu na Sajmu automobila u Šangaju.

Prodaja vozila na baterije i benzinsko-električnih hibrida u Kini skoro se udvostručila prošle godine na 6,9 miliona vozila, što je oko polovinu ukupnog broja tavih vozila prodatih u svijetu.

Taj bum u proidaji je podržan višemilionskim subvencijama vladajuće Komunističke partije koja pokušava da od Kine napravi kreatora čiste energije i drugih tehnologija. To uznemirava američke i evropske lidere koji vide Kinu kao strateškog i industrijskog konkurenta.

Kineski brendovi su "ozbiljna konkurencija", kaže Dejvid Li, analitičar za GlobalData.

Imaju "konkurentniju tehnologiju baterija" i mogu da "bolje posluju na veliko", rekao je Li.

"BID Auto", u vlasništvu proizvođača baterija "BID Co.", 2022. je bio ispred "Tesle" po ukupnoj prodaji sa 1,9 miliona vozila. Polovina su bili benzinsko-električni hibridi, dok je "Teslina" flota čisto električna.

"Imamo veliko poštovanje prema automobilskim kompanijama u Kini", rekao je izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask u razgovor sa finansijskim analitičarima 25. januara. "Oni rade najvrednije i najpametnije".

Kineski brendovi razvijaju električna vozila čija cijena ide od 14.500 dolara za mali SUV s dometom od 400 kilometara bez punjenja baterija.

"Kinezi su strašni", rekao je finansijski direktor "Tesle" Zakari Kirkhorn.

Kineski brendovi električnih vozila kombinuju istraživačke i projektne centre u SAD i Evropi s fabrikama u Kini.

Firma "Zeekr" kompanije "Geely" planira da potpuno električnu limuzinu i SUV lansira ove godine u Holandiji i Švedskoj. Njeno carstvo - "mini-Ujedinjene nacije" kineskih i evropskih projektanata je u Getenbergu, u Švedskoj, u susjedstvu Volvoa , drugog brenda Geeli-ja, dok su fabrike u Kini.

"Naša ambicija je da u ovoj deceniji budemo ključni igrač u elektrificiranoj mobilnosti u Evropi", rekao je izvršni direktor "Zeekr"-a Spiros Fotinos, veteran "Tojote" i njenog luksutnog brenda "Leksusa". S "jasnom globalnom ambicijom", rekao je on, "razmatramo mogućnosti i pravi trenutak za druga tržišta".

Karlos Tavares, izvršni direktor "Stellantisa", matične korporcije "Krajslera", "Pežoa" i FIAT-a, upozorio je u januaru da je Evropi potrebna strategija da se takmiči s nižim cijenama vozila u Kini. Elektrika proizvedena u Evropi košta 40 odsto više od kineskih modela, kaže Tavares.

"To je veoma sumoran scenario", rekao je Tavares za njemački magazin "Automobilvohe". "Ali to ne mora da ide tim putem", dodao je on.

Izvoz "BID Auta" se učetvorostručio prošle godine na 55.916 sedana, SUV-ova i hečbeka. Većina je otišla u Indiju, Tajland, Brazil i druga tržišta u razvoju. BID je prošle godine najavio prodaju 1.000 vozila meksičkom VEMO-u za najveću flotu električnih taksi vozila van Kine.

Državni BAIC, sa sjedištem u Pekingu, saopštio je da je prodavac u Jordanu naručio 1.000 jedinica njegove kompaktne limuzine EU5 u januaru. Kompanija je navela da planira da lansira još dva do tri električna vozila u Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji i Evropi.

Kineski brendovi električnih vozila su nestrpljivi prema SAD gdje se tržište širi, ali i gde su potrebna velika ulaganja u prodajne salone i mreže za punjenje, posebno dok se Vašington i Peking svađaju oko bezbjednosti, tehnologije i ljudskih prava.

"To nije lak zadatak", rekao je Li iz NIO. "Naši proizvodi i usluge moraju biti pripremljeni" za SAD.

"BID Auto" je deceniju na američkom tržištu i prodaje autobuse na baterije, sastavljene u fabrici kod Los Anđelesa. "Još uvijek je u procesu" odlučivanja da li će prodavati i automobile - terence i limuzine Amerikancima, navela je kompanija u pisanom odgovoru.

Politička napetost "otežava kineskoj kompaniji da lansira električno vozilo ili drugo", u SAD, rekao je Li.

U Evropi, "Ora", kompanija firme "Great Wall" prodaje svoj "Model 03" za 20.000 dolara. "Ora" pokušava da se istakne među desetinama novih brendova plasirajući svoje automobile kao dizajnirane za žene, po veličini i zadovoljavanju njihovih dnevnih potreba.

"To je drugi ili treći automobil za porodicu. Može da ga koristi žena ili kćerka za odlazak na posao, za izlaske s prijateljima ili u kupovinu", rekao je zamjenik generalnog direktora kompanije Ora, Tan Đian.

U Evropi "BID Auto" ima partnerstva s lancima dilera u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Njemačkoj i Holandiji. Ta kompanija kaže da je isporučila automobile i u Belgiju, Dansku i Austriju. Ima ugovor sa evropskom rent-a-kar kompanijom SIXT za koju BID kaže da će dovesti do prodaje do 100.000 vozila u narednih šest godina.

U Japanu, BID Auto planira da ootvori 100 salona do kraja 2025. Njegov hečbek "Dolphin" i sedan "Seal" bi trebalo da se pojave na japanskom tržištu ove godine. Kompanija kaže da je izvezla i oko 4.000 koada modela "ATTO 3" u Australiju.

Bonus video: