Slaba kineska potražnja pritisnula Folksvagenovu prodaju u julu

VW grupa u objavi navodi da je uspjela značajno povećati prodaju u zapadnoj Evropi, gdje je u julu isporučeno 274,5 hiljada vozila, za 21,4 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu

4632 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemačka automobilska grupa Folksvagen obavijestila je o usporavanju rasta prodaje u julu, nakon što su isporuke početkom godine povećane zbog zaostalih narudžbi, a prodaju je pritisnula i slabija potražna u Kini.

Kompanija je u petak objavila da je grupa u julu isporučila 773 hiljade vozila, za 6,6 odsto više u odnosu na slabi jul 2022. godine, ali je to osjetno manje u odnosu na početak ove godine, prenosi Hina.

Tokom prvih šest mjeseci brendovi VW grupe isporučili su 12,8 odsto više vozila nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su se nadoknađivale zaostale narudžbe iz prethodne godine.

VW grupa u objavi navodi da je uspjela značajno povećati prodaju u zapadnoj Evropi, gdje je u julu isporučeno 274,5 hiljada vozila, za 21,4 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Međutim, na ključnom kineskom tržištu je prodaja vozila grupe VW nastavila da pada. Grupa ima velika ulaganja u Kini, a prodaja kineskim kupcima bila je važan dio ukupnih rezultata kompanije.

VW grupa je tokom jula u Kini prodala 260,4 hiljade vozila, 10,2 odsto manje automobila u odnosu na jul prošle godine.

Među brendovima VW grupe, najveći su rast ukupno isporučenih vozila u julu ostvarili proizvođač luksuznih automobila Audi, 14,7 odsto, češki proizvođač Škoda, 17,4 odsto, te španske podružnice Seat i Cupra, čak 45,7 odsto.

Međutim, temeljni Folksvagen brend je, s druge strane, bilježio pad isporuka 0,9 odsto.

Marka vrhunskih sportskih automobila Porsche takođe je izvijestila o iznenađujuće slabim brojkama. Nakon značajnog povećanja u prvoj polovini godine, isporuke Porschea su u julu pale 7,2 odsto.

Bonus video: