Prodaja električnih automobila raste, ali još neće zamijeniti automobile na gas

Cox Automotive sada predviđa da će prodaja potpuno električnih vozila u SAD-u po prvi put ikada probiti rekord od milion vozila 2023. godine. Više od 557.000 BEV-a je već prodato od početka godine

4411 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više kupaca ove godine bira električna vozila nego ikada prije, prema podacima o prodaji vozila kompanije "Cox Automotive".

Iako je prodaja električnih vozila imala relativno dobar rast u posljednjih nekoliko godina, ovaj trend se ubrzao ove godine. Američki potrošači kupili su skoro 300.000 novih električnih vozila na baterije (BEV) u drugom tromjesečju – novi rekord, prema podacima Coxa.

Ne samo da je 48 odsto više nego prošle godine, to je više električnih vozila nego što je prodato u cijeloj 2019. To čak ni ne računajući prodaju plug-in hibridnih električnih vozila (PHEV), koja mogu raditi na plin ili struju i bateriju koji se može puniti bilo kablom za punjenje ili generatorom koji pokreće motor.

Cox Automotive sada predviđa da će prodaja potpuno električnih vozila u SAD-u po prvi put ikada probiti rekord od milion vozila 2023. godine. Više od 557.000 BEV-a je već prodato od početka godine.

Stručnjaci kažu da je prodaja električnih vozila podstaknuta brojnim faktorima, kao što su smanjenje cijena, veći izbor dostupnih vozila i više državnih i proizvodnih ulaganja, prenosi N1.

Bonus video: