Vozačima u Japanu daju da piju alkohol tokom obuke za vožnju, evo i zašto

Auto-škola Čikušino u jugozapadnom gradu Fukuoka nedavno je počela da nudi kontrolisano iskustvo vožnje u alkoholisanom stanju kao dio policijske kampanje da ubijedi "previše samopouzdane" vozače da nikada ne piju i voze

13446 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedna neobična inicijativa u Čikušinu u Japanu, kojom se odaje počast za troje djece koju je ubio pijani vozač, pruža vozačima iskustvo iz prve ruke da bi saznali koliko ih i kako alkohol tjera da voze.

Policija i instruktori vožnje u Japanu usvojili su nesvakidašnji pristup za povećanje bezbjednosti na putevima, a u nadi da će smanjiti broj slučajeva vožnje u alkoholisanom stanju, piše Gradijan, prenosi N1.

Oni zapravo dozvoljavaju vozačima da konzumiraju alkohol prije nego što sjednu za volan.

Auto-škola Čikušino u jugozapadnom gradu Fukuoka nedavno je počela da nudi kontrolisano iskustvo vožnje u alkoholisanom stanju kao dio policijske kampanje da ubijedi "previše samopouzdane" vozače da nikada ne piju i voze.

Inicijativa je pokrenuta povodom 17. godišnjice smrti troje djece iz tog grada, dva dječaka od četiri i tri godine i njihove jednogodišnje sestre. Oni su svi poginuli kada je u njihov porodični automobil udario službenik opštinske uprave koji je vozio pod dejstvom alkohola.

Vozači koji su učestvovali u nedavnom eksperimentu bila su dvoje novinara, jedan koji je pio i vozio, a drugi koji je posmatrao svog kolegu kao trijezan putnik.

Od vozača je prvo zatraženo da se upozna sa tri dionice puta – slalom, S-zavoj i niz uskih krivina dok je bio trezan. Novinska izvještačica Hjelim Ha je zatim u roku od sat vremena popila limenku piva od 350 mililitara, šoljicu vina od umešu šljiva i na kraju žestoko piće ali svako pomiješano sa vodom .

Alkotest na Ha je otkrio 0,30 mg alkohola po litru udaha, što je dvostruko više od praga od 0,15 mg.

Uprkos hladnim rukama, ubrzanom otkucaju srca i crvenom licu, Ha je rekla da se osjećala sposobnom da vozi, a to je osjećanje koje je navodno izrazio tokom ispitivanja i vozač koji je izazvao fatalni sudar 2006 u kojem su nastradala djeca.

Haino uvjerenje je bilo pogrešno. Njen kolega reporter, Rokuhei Sato, lelujao je naprijed-nazad dok je Ha neprestano ubrzavala i nepotrebno usporavala duž pravog dijela puta.

U drugom dijelu puta, uspjela je da očisti stubove na stazi za slalom, ali ju je zaustavio zamjenik direktora auto škole Šodžiro Kubota prije nego što je krenula u S-zavoj.

Na Haino očigledno iznenađenje, Kubota joj je rekla da je poslije pića ušla u krivinu većom brzinom i da je u jednom trenutku zalutala u suprotnu traku.

"Iako alkohol urušava vještine koje su ljudima potrebne za vožnju, kao što su kognitivni kapacitet, rasuđivanje i sposobnost manevrisanja vozilom, vozač ipak pretpostavlja da vozi bezbjedno i to je opasnost od vožnje u alkoholisanom stanju“, rekao je Kubota.

Japanska nacionalna policijska agencija kaže da mnogi vozači koji piju i voze bez incidenata razvijaju osjećaj nepobjedivosti i nastavljaju da ponavljaju isto opasno ponašanje.

Naveo je podatke koji pokazuju da je vjerovatnoća da će saobraćajna nesreća imati smrtni ishod sedam puta veća kada je vozač pio alkohol u poređenju sa nesrećama u kojima je vozač trijezan.

"Pozivamo ljude da pravilno odmjere rizike pre nego što piju, da se uopšte ne voze do paba, uz pretpostavku da kada su pijani mogu da voze, jer tada nisu u stanju da donose normalne odluke“, rekao je Joiči Furukava, zamjenik šefa odjeljenje za sprovođenje saobraćaja prefekturne policije.

Bonus video: