Crnogorska premijera novih modela BMW Serije 5 i BMW i5

Pozivamo vas da među prvima u svijetu vidite osmu generaciju najpoznatije limuzine

46235 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Voli Motors
Foto: Voli Motors

U Voli Motors salonu u Podgorici do 18. još danas i sjutra, od 8 do 17h imate mogućnost da vidite najnoviji model BMW-a Serije 5.

U pitanju je automobil nove ere, prvi put je dostupna i potpuno električna verzija BMW i5, uz napredni nivo digitalnih servisa i prepoznatljivu dinamiku vožnje, koju prati savršeni balans 50:50 odnosa opterećenja po osovinama.

Nova verzija najuspešnije biznis limuzine pored inovacija, donosi i novi, viši nivo komfora.Ima najveće dimenzije do sada i dugačak je 5060mm, a ima i rekordno međusovinsko rastojanje od 2995mm. Prednji dio karakterišu novi farovi sa gotovo vertikalnim dnevnim LED svjetlima, dok maska može opcionalno biti osvjetljena (BMW Iconic Glow).

Moguće je poručiti i M aerodinamički paket, kao i njegovu „Pro“ verziju sa više crnih detalja. Opcionalno su dostupni i M Shadow line farovi koji imaju crnu pozadinu. Na zadnjem dijelu su tipična svjetla u obliku slova L uz dodatne hrom lajsne, a na bočnim površinama se ističu dvije karakterne linije.

Po prvi put BMW Serije 5 u standardnoj opremi ima potpuno veganski enterijer, a opcionalno je moguće poručiti enterijer od BMW Individual Merino kože kao i potpuno elektropodesiva komforna sjedišta. Kontrolni centar predstavlja novu interpretaciju BMW orijentacije ka vozaču u vidu zakrivljenih ekrana veličine 12.3 i 14.9 inča i prvi je model koji ima unapređeni korisnički interfejs 8.5 sa Quick Select funkcijom.

Za udobnost u vožnji brinu posebno prilagođeni sistemi oslanjanja koji pored standardnog paketa uključuju opcionalni paket Adaptive Suspension Professional koji ima elektroupravljive amortizere, integralno aktivno upravljanje kao i aktivne stabilizatore.

Točkovi su u rasponu veličina od 18 do 21 inča, a sigurno zaustavljanje pomaže integralni sistem kočenja. U standardnoj opremi je i upravljač sa varijabilnim prenosnim odnosom, kao i parking asistent sa podrškom vožnje unazad.

U opcionalnom Professional paketu dolazi automatsko parkiranje i manevrisanje pomoću mobilnog telefona. Novi BMW Serije 5 je dobio i druga unapređenja kao što su podrška za 5G, Personal eSIM i BMW Digital Key Plus. U standardnoj opremi su podrška za Apple Car Play i Android Auto.

Za start prodaje su spremne četvorocilindrične benzinske i dizel verzije sa Mild Hybrid sistemom: 520i, 520d i 520d xDrive. Benzinska verzija ima 153 kW/208ks, a dizel 145kw/197ks. U standardnoj opremi je i nova verzija osmostepenog automatskog mjenjača sa integrisanim elektromotorom.

Za početak 2024. godine u pripremi su šestocilindrični motori, dizel i benzinski, kao i Plug-in hibridne verzije 530e i 550e xDrive.

Prva ikada potpuno električna BMW Serija 5 nosi oznaku i5, a osnovna vezija nosi oznaku eDrive40. Pogonski elektromotor je postavljen nazad i ima snagu od 250kW/340k. Izvor energije je visokonaponska baterija kapaciteta 81.2kWh i omogućava domet od 477 do 582 km po WLTP standardu.

Od samog starta dostupna je snažnija M60 xDrive verzija sa dva elektromotora ukupne snage 442kW/601ks sa obrtnim momentom od 820 Nm i ubrzanjem do 100km/h za 3.8s.

Proizvodnja nove BMW Serije 5 počinje u oktobru ove godine u najvećoj fabrici u Dingolfingu u kojoj se prozivode sve komponente, kao i visokonaponske baterije i elektromotori.