Folksvagen dijeli otkaze zbog slabe potražnje za električnim vozilima

Fabrika Cvikau sastavlja isključivo električne automobile za VW i njegove podružnice Audi i Cupru

6090 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Automobilski div Folksvagen (VW) najavio je da će smanjiti broj radnih mjesta u fabrici električnih automobila u Cvikau u matičnoj Njemačkoj zbog slabe potražnje.

Bez posla će nakon isteka 12-mjesečnog ugovora ostati 269 radnika, saopšteno je iz VW. Detalji će biti utvrđeni narednih dana u dogovoru s radničkim savjetom, prenosi SEEbiz.

Kompanija navodi da gasi radna mjesta zbog "aktualne situacije na tržištu". Smatra se da je potražnja za električnim automobilima slaba zbog visoke inflacije i ukidanja državnih podsticaja.

Fabrika Cvikau sastavlja isključivo električne automobile za VW i njegove podružnice Audi i Cupru. Zapošljava ukupno 10,7 hiljada radnika, uključujući njih 2,2 hiljade na određeno vrijeme, koji bi takođe mogli ostati bez posla.

"Folksvagen je i dalje 100 odsto uvjeren da treba nastaviti putem prema električnoj mobilnosti”, rekao je njihov portparol, dodavši da nijesu mijenjali planove.

Iz kompanije su kazali da je budućnost fabrike u Cvikau sigurna i najavili nova ulaganja.

Pogon je prvi u VW-u počeo proizvoditi električna vozila, VW modele ID.3, ID.4 i ID.5, Audijeve Q4 e-tron i Q4 Sportback te Cuprin Born. Proizvodnja automobila s motorima na unutrašnje sagorjevanje prekinuta je 2020.

Uprkos slobodnim kapacitetima u fabrici u Cvikau, kompanija planira da proizvodi Q4 e-tron i VW ID.3 i u drugim.

Bonus video: