I Hyundai prihvata Teslin standard za punjenje električnih auta u SAD i Kanadi

Američko Ministarstvo energetike objavilo je da Teslini superpunjači trenutno čine oko 60 odsto brzih punjača u SAD-u

5576 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hyundai Motor planira da se pridruži grupi automobilskih divova koji su usvojili Teslin standard za punjenje električnih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kanadi.

Sjevernoamerički standard punjenja (NACS) već su usvojili Ford Motor, General Motors, Nissan, Volvo Cars, Mercedes Benz, Jaguar, Honda Motor i Rivian Automotiv, prenosi SEEbiz.

U četvrtak im se pridružio i Hyundai Motor, obavjestivši da će njegova električna vozila od četvrtog tromjesečja sljedeće godine u SAD-u biti opremljena isključivo NACS priključkom.

U Kanadiće kompanija isporučivati NACS od prve polovine 2025. To će Hyundaijevim električnim vozilima omogućiti punjenje na više od 12 hiljada Teslinih superpunjača širom SAD-a, Kanade i Meksika.

Američko Ministarstvo energetike objavilo je da Teslini superpunjači trenutno čine oko 60 odsto brzih punjača u SAD-u. Hyundaijeva vozila opremljena konkurentskim sistemom za kombinovano punjenje (CCS) imaće pristup Teslinoj mreži superpunjača od početka prvog tromjesečja 2025. godine, uz osigurani adapter.

Hyundai će takođe osigurati adaptere koji će omogućiti punjenje vozila s ugrađenim NACS-om na punjačima sa CCS standardom. CCS trenutno podžavaju BMW, Daimler, Mazda, Kia, Renault, grupa PSA i Volkswagen, koji paralelno pregovara s Teslom i o usvajanju NACS-a.

Neke kompanije podržavaju oba standarda, poput Nissana, Jaguara, Forda, Tesle i Riviana.

Bonus video: