U Britaniji prodaja električnih vozila daleko ispod ciljeva

Uz visoke cijene novih električnih vozila, opadajuće cijene EV-ova i stalne zabrinutosti zbog nedostatka infrastrukture za punjenje i zabrinutosti oko dometa, proizvođači automobila suočavaju se s teškim zadatkom ispunjavanja obvezujućih zahtjeva britanske Vlade

3995 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U septembru je na tržištu Velike Britanije zabilježen drugi najveći mjesec registracija električnih vozila, ali još znatno ispod obvezujućih ciljeva koje je Vlada nametnula proizvođačima automobila od sljedeće godine.

Otprilike 45,32 hiljade novih električnih vozila izašlo je na britanske ulice u septembru, što znači da su zauzela 16,6 odsto udjela, prenosi SEEbiz.

Tržišni udio električnih vozila u septembru je daleko od ciljeva Zero Emission Vehicle Mandata (ZEV), koji zahtijeva da glavni proizvođači povećaju udio u prodaji električnih vozila na 22 odsto u narednoj godini ili će se suočiti s visokim kaznama.

Ukupna prodaja novih automobila porasla je u septembru 21 odsto.

Ipak, SMMT ističe da je prodaja i dalje 20,6 odsto niža u odnosu na brojke iz septembra 2019. prije pandemije. Za električna vozila, to je bio 41. uzastopni mjesec rasta prodaje, s novim registracijama koje su porasle 18,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Brojke za septembar objavljene su otkako je premijer Riši Sunak potvrdio da je pomjerio rok za zabranu prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila s 2030. na 2035, odgađajući prelaz nacije na električna vozila. Kako bi se ispunili ovi ciljevi, ključno je da se privatni kupci prebace i kupe više električnih vozila.

Međutim, za razliku od drugih velikih tržišta koja se približavaju datumu kraja prodaje 2035. godine, privatni vozači u Ujedinjenom Kraljevstvu nemaju podsticaja za kupovinu koji bi ih podstakao da ulažu u električnu mobilnost.

Uz visoke cijene novih električnih vozila, opadajuće cijene EV-ova i stalne zabrinutosti zbog nedostatka infrastrukture za punjenje i zabrinutosti oko dometa, proizvođači automobila suočavaju se s teškim zadatkom ispunjavanja obvezujućih zahtjeva britanske Vlade.

Bonus video: