Folksvagen ne gradi gigafabriku u istočnoj Evropi

Njemačka kompanija razmatrala je lokacije za izgradnju fabrike baterija za električna vozila u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj

7791 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemački proizvođač automobila Folksvagen objavio je da zasad neće graditi novu gigafabriku baterija za električna vozila (EV) u istočnoj Evropi zbog slabe potražnje.

Izvršni direktor Folksvagena, Oliver Blume, rekao je da s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, uključujući i sporiji rast potražnje za električnim vozilima, za sada nema poslovnih razloga za izgradnju nove gigafabrike u Evropi, prenosi SEEbiz.

Njemačka kompanija razmatrala je lokacije za izgradnju fabrike baterija za električna vozila u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Blume se ove sedmice sastao s predstavnicima Češke koji su bili zainteresovani za ovu investiciju kako bi osigurali budućnost svoje automobilske industrije, koja predstavlja vrlo važan segment češke privrede.

Nakon Blumeove izjave, češki zvaničnici su rekli da će lokaciju koju su predložili Folksvagenu ponuditi drugim investitorima, rekavši da više ne mogu čekati odluku.

Folksvagen je već odabrao lokacije za izgradnju svoje tri gigafabrike, u Salzgitteru u Njemačkoj, Valensiji u Španiji i gradu St. Thomas u Kanadi.

Bonus video: