Folksvagen zaustavio nova zapošljavanja

Pozadina te mjere je program efikasnosti o kojem uprava Folksvagena od početka oktobra pregovara sa sindikatom. Program bi VW trebalo da izvuće iz trenutnih poteškoća uzrokovanih visokim troškovima i učestalim prekidima proizvodnje s kojima se koncern bori još od početka pandemije koronavirusa

9210 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Najveći evropski proizvođač automobila, koncern Folksvagen (VW) do daljeg neće zapošljavati nove radnike, što je dio plana štednje na koji je uprava prisiljena zbog niske zarade.

U sklopu programa štednje kojim bi koncern VW trebalo da uštedi milijarde eura, do daljnjeg je zaustavljeno zapošljavanje novih radnika i otvaranje novih radnih mjesta.

„Zbog programa efikasnosti do daljnjega neće biti eksternih zapošljavanja", potvrdio je portparol Folksvagena pisanje dnevnika Business Insider.

Tom mjerom su pogođeni svi pogoni u Donjoj Saskoj i Hesenu.

Pozadina te mjere je program efikasnosti o kojem uprava Folksvagena od početka oktobra pregovara sa sindikatom. Program bi VW trebalo da izvuće iz trenutnih poteškoća uzrokovanih visokim troškovima i učestalim prekidima proizvodnje s kojima se koncern bori još od početka pandemije koronavirusa.

Osim toga se elektroautomobili ne prodaju u količinama koje je uprava očekivala a koncern se zbog afere s dizelašima još povlači po sudovima. Posebno je pala prodaja na važnom kineskom tržištu.

U septembru je proizvodnja u pogonima VW-a bila zaustavljena zbog problema s IT mrežom.

U prvih devet mjeseci ove godina operativna marža dobiti pala je na 3,4 odsto, što znači da od 100 eura prometa ostane samo 3,4 eura dobiti.

Program eficijencije pod nazivom Performance programm koji je najavljen ovog ljeta bi do 2026. treba koncernu uštedjeti deset milijardi eura i maržu dobiti na 6,5 odsto.

Folksvagen je prije nekoliko sedmica opovrgao napise medija po kojima koncern planira da otpusti četiri hiljade radnika u upravi.

Bonus video: