Sajam automobila u Pekingu: posljednja šansa za njemačke proizvođače?

„Koncern Folksvagen je pod ogromnim pritiskom u Kini i moraće da se suoči s veoma jakom konkurencijom. Trebalo bi da bude u stanju da preokrene stvari za oko dvije godine", rekao je eksptert za auto industriju

7013 pregleda 0 komentar(a)
Sa sajma, Foto: REUTERS
Sa sajma, Foto: REUTERS

U Pekingu je otvoren najvažniji sajam automobila na svetu. Jer, Kina je najvažnije tržište na svetu za mnoge proizvođače automobila. To se posebno odnosi na nemački Folksvagen kojem su najveći konkurenti – Kinezi.

Nijedna druga zemlja ne prodaje toliko električnih automobila kao Kina. I ni u jednoj drugoj zemlji trenutno ne postoji tako ogorčen rat cijenama da bi se opstalo na vrhu.

„U aprilu smo bili svjedoci još jedne runde sniženja cijena, a žestoka konkurencija po tom pitanju nastaviće se i u narednih nekoliko godina“, ocijenio je član upravnog odbora Folksvagena Ralf Brandšteter uoči Sajma automobila u Pekingu koji je otvoren ovog četvrtka 25. aprila.

Zato Folksvagen želi da se pripremi za nadmetanje u cijenama u naredne dvije godine – i da svoj biznis sa električnim automobilima i dalje finansira dobrom prodajom automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, to znači i dvije teške godine za Folksvagen.

Nezavisni ekspert za automobilsku industriju Jirgen Piper kaže:

„Koncern Folksvagen je pod ogromnim pritiskom u Kini i moraće da se suoči s veoma jakom konkurencijom. Trebalo bi da bude u stanju da preokrene stvari za oko dvije godine. Ali to je, u ovom trenutku, više nada nego čvrsto uvjerenje.“

BYD prodaje više automobila u Kini nego Folksvagen

Kina je najvažnije prodajno tržište za njemačke proizvođače automobila Folksvagen, Mercedes i BMW – tržište kojim su u prošlosti dominirali sa svojim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Kineski proizvođači nikada nisu bili u stanju da održe korak sa dugom tradicijom i sofisticiranom, delikatnom tehnologijom automobila proizvedenih u Njemačkoj – Made in Germany. Ali, stvari sada izgledaju drugačije sa električnim automobilima. Kineski BYD je, na primjer, pretekao Folksvagen po prodaji automobila u Kini.

BYD je skraćenica od Build Your Dreams (kreiraj svoje snove). Ti snovi se jesu ostvarili na zelenoj livadi električne mobilnosti, ali ostvarili su se i uz pomoć državnih subvencija. Snovi su se dakle sada i materijalizovali na kineskim ulicama. Razvoj softvera i tehnologija očigledno zadovoljavaju ukus kupaca: BYD sada ima tržišni udeo električnih automobila od 25 procenata. Poređenja radi: pionir električnih automobila Tesla ima nešto manje od 12 odsto, dok Folksvagen nema ni pet. Pritom BYD ima jasnu tehnološku prednost sa svojim baterijama.

Brzina takvog razvoja događaja ne smije se potcijeniti. Ove godine se u Kini očekuje da 40 odsto od svih prodatih vozila budu električni automobili, a u narednoj godini svaki drugi automobil prodat u Kini biće elektro.

Slaba potražnja za električnim automobilima u svijetu

Ono što stvar čini još gorom, i to ne samo za njemačke proizvođače, jeste to što je tržište automobila u Kini, koje je ranije bilo u procvatu, nedavno izgubilo zamajac. Efekti takvog razvoja različito utiču na njemačke proizvođače. Dok se Folksvagen trenutno najviše batrga, proizvođači poput BMW-a i Mercedesa manje su pogođeni. Oni su više zastupljeni na tržištu sa skupim modelima – i koliko može da se ocijeni, uspijevaju da idu u korak s drugim proizvođačima.

Što se tiče pionira u proizvodnji električnih automobila, Tesle, mnogi njegovi novi automobili sada čekaju na parkinzima fabrika na potencijalne kupce. Relativno slaba potražnja u Kini i konkurencija kineskih proizvođača automobila koji nude jeftinije modele, dovode do bitke za popust među proizvođačima. To ozbiljno ograničava marže.

Međutim, i u Njemačkoj slabi prodaja električnih automobila. Zbog visoke inflacije, ljudi se uzdržavaju od kupovine novih automobila, infrastruktura za punjenje je najblaže rečeno neujednačena, a električni automobili su i dalje veoma skupi u poređenju sa onim s motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Tome bi trebalo dodati i slabljenje privrede, što usporava potražnju, kao i relativno visoke kamatne stope koje otežavaju kupovinu novih automobila na kredit. Prema poslednjim podacima Savezne uprave za automobilski saobraćaj (KBA), broj novih registracija čisto električnih automobila opao je za preko 14 odsto u prvom kvartalu ove godine.

Tesla je na usporenu prodaju svojih vozila reagovao u poslednjih nekoliko dana: njegov ekscentrični šef Ilon Mask najavio je da želi da ugasi svako deseto radno mjesto u kompaniji širom svijeta. Tesla je u srijedu uveče prijavio svoj prvi kvartalni pad prodaje za poslednje četiri godine. Profit se prepolovio. Isporuke novih vozila u prvom kvartalu ove godine takođe su bile skoro devet odsto manje u odnosu na prethodnu. Tesla je prošlog vikenda još jednom snizio cijene za neke od svojih modela.

I u Volfsburgu, sjedištu Folksvagena, neophodno je sprovesti akciju unutar kompanije. Folksvagen je prije nekoliko dana poslao interno saopštenje i najavio da želi da smanji troškove osoblja u administraciji za 20 odsto. To se, na primjer, može postići proširenjem djelimičnog penzionisanja ili otpremninama za mlađe zaposlene u administraciji.

U svakom slučaju, reorganizacija tržišta automobila nastavlja da dobija zamah. Sljedeća stanica je pred nama: Sajam automobila u Pekingu.

Bonus video: