Ford Shelby GT 500: Američka lekcija Evropljanima i Japancima

Ono što ovaj automobil čini jedinstvenim je činjenica da ga pokreće najsnažniji V8 motor na svijetu, koji oslobađa 650 KS i ima obrtni moment od 812 Nm
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 00:10h

"Srce" novog Forda je 5.8- litarski V8, u kompletu sa većim i efikasnijim super-punjačem, a ono što ga izdvaja je činjenica da se radi o najsnažnijem V8 motoru na svijetu, koji bez ikakvih tjuninga i pojačavanja oslobađa 650 KS i ima obrtni moment od 812 Nm.

Gotovo čitav upravljački sistem je pretrpio poboljšanja, kao i rashladni sistem, a novi šestostepeni manuelni prenos ima odnos 3,31 prema 1, optimizovan da izdrži masivni obrtni moment novog agregata.

Dodatne promjene na bolje se mogu vidjeti i u GT500 Performance paketu, koji donosi SVT dizajnirane Blistein elektronske amortizere, u "normal" i "sport" modu, kao i Torsen diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

Uz to, tu je i dodatni eksterni hladnjak motornog ulja, hladnjak zadnjeg diferencijala i hladnjak prenosa. Kao i kod aktuelnog GT500, 19- inčne alu-felne su standardne na prednjoj osovini (na zadnjoj se nalaze 20-inčne), dok je za kontrolu sve te sile zadužen Brembo kočioni sistem.

Čitav paket je težak 1.746 kilograma, što je 122 kg manje od Camara ZL1.

Vizuelni aspekt nije donio toliko promjena u odnosu na aktuelni model, osim manjih aerodinamičkih varijacija, koje se ogledaju u naznatno izmjenjenom predjem i zadnjem dijelu. U unutrašnjosti je prisutan isti nivo komfora i prefinjenosti, uz dodatak Recaro prednjih sjedišta.

Prva prilika da se novi Ford Shelby GT500 upozna izbliza, biće sajam automobila u Los Anđelesu, koji je počeo prije par dana.

Bonus video: