Od kurble do pametnog telefona: Kako je ključ za auto izgledao kroz istoriju

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača komponenti za automobile, kompanija Bosch, podsjetila nas je na razvoj ključeva kroz istoriju
4303 pregleda 0 komentar(a)
Jedinstven ključ stigao 60-ih godina, Foto: Martin Stollberg
Jedinstven ključ stigao 60-ih godina, Foto: Martin Stollberg

Ključ za startovanje motora i obezbjeđenje automobila od kradljivaca danas je sasvim uobičajena pojava, ali kod prvih automobila krajem 19. i početkom 20. vijeka to je bila prava naučna fantastika. Jedan od najvećih svjetskih proizvođača komponenti za automobile, kompanija Bosch, podsjetila nas je na razvoj ključeva kroz istoriju.

Prvi rotacioni prekidači iz 1900.

Startovanje motora 1900. godine je bio vrlo kompleksan proces koji se sastojao od desetak različitih koraka kojima je mogao da upravlja samo dobro obučen šofer. Aktiviranje sistema paljenja motora rotacionim prekidačem bio je samo jedan od koraka, pa su kradljivci tada morali da budu prilično uporni da bi se domogli automobila.

Rođenje ključa

Ključevi za automobil u najširem smislu rođeni su 1910. godine, i tada je počela duga istorije zaštite vozila od krađe. Ključevi su tada korišćeni za prekid električnog kola u sistemu paljenja, ali su vozači ipak morali da startuju motor ručno okrećući radilicu, pomoću posebne šipke, takozvane kurble.

Visoka tehnologija 1920-ih

Tokom 1920-ih godina, počelo je zaključavanje vrata automobila, ali je vozačima za to bio potreban poseban ključ. Brava za pokretanje motora je takođe postepeno postajala norma. Ovim ključem se nije prekidalo samo električno kolo paljenja, već je pokretan i starter, kod nas poznat ipod nazivom anlaser. Kada bi vozač izvukao ključ iz brave, volan bi bio zaključan. Danas se to podrazumijeva, ali je u to vrijeme važilo za visoku tehnologiju.

Dva postaju jedan

Čak i u kasnim 1960-im godinama, određeni broj automobila je imao dva različita ključa: jedan je služio za otključavanje vrata, a drugi za paljenje. Tih godina je jedinstven ključ za vrata i paljenje polako postajao standard, a ključevi dobijali svoj prepoznatljiv oblik koji su zadržali čak do 1990-ih godina.

Centralna brava

Poznati dizajn, nove funkcije. Sredinom 1990-ih počinje široka primjena sistema za centralno zaključavanje. Od tada, vozači nijesu morali da kruže oko auta da bi otključavali posebno svaka vrata.

Skupo umjetničko djelo

Fensi ključ za fensi auto. Berlinska firma Noblekey, specijalizovana za proizvodnju luksuznih ključeva napravila je ovo umjetničko djelo – egzotični zlatni ključ ukrašen dragim i poludragim kamenjem.

Još funkcionalnije

Prvi ključevi sa bežičnim elektronskim signalom omogućili su vozaču da pritiskom na dugme na ključu otključa ili zaključa sva vrata sa daljine. Ovi ključevi su od pomoći i kada vozač zaboravi gdje je parkirao svoje vozilo, jer se pri otključavanju vrata aktiviraju svi pokazivači pravca.

Može i sa ključem u džepu

Napredak se tada nije zaustavio. Sistemi za otključavanje bez upotrebe ključa, koji su debitovali u serijskim automobilima 1999. godine, omogućavali su vozačima ne samo da otključaju i zaključaju vozilo ne vadeći ključ iz džepa ili torbe, već i da startuju motor pritiskom na dugme. Pošto nije bilo potrebe za ključem, nije bilo ni brave.

Ključ komunicira sa vozilom koristeći radio signal niske (LF) ili ultravisoke (UHF) frekvencije. U borbi protiv krađe, automobilska industrija konstantno usavršava postojeće sisteme. To je trka bez kraja.

Telefoni u službi ključa

Kompanija Bosch razvila je sistem ulaska u vozilo bez upotrebe ključa, uz pomoć virtuelnog ključa u pametnom telefonu. Senzori u automobilu prepoznaju vlasnikov telefon sa sigurnošću otiska prsta i samim prilaskom vlasnika otvaraju vrata. Menadžment digitalnog ključa preko servera povezuje aplikaciju i vozilo.

Bonus video: