Porsche Pajun: Bejbi Panamera stiže 2016. godine

Vozilo će biti bazirano na naprednoj modularnoj arhitekturi poznatoj kao MSB uz mogućnost pogona na sva četri ili samo zadnje točkove
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2011. 23:52h

Porsche sa novom linijom modela sve više izlazi iz sjenke VW grupacije. Najnovija potvrda toga stigla je nedavno iz Štutgarta.

Naime, ne obazirući se na najvljenu novu generaciju modela A6, koja dolazi iz Audija, u Porscheu su odlučili dati svoj odgovor BMW- u na njihov bestseler, seriju 5.

Novi Porscheov automobil zvaće se Pajun i očigledno je da je ime dobio kombinacijom imena već postojećeg modela Panamera i jednog koji je još uvijek u pripremi, ali je više nego izvjestan za 2013. godinu, a riječ je o SUV- u Porsche Cajun.

Izvještaji naglašavaju da će vozilo biti bazirano na naprednoj modularnoj arhitekturi poznatoj kao MSB uz mogućnost pogona na sva četri ili samo zadnje točkove. Ova arhitektura je razvijena u Wissach- u i planirano je da se koristi na Porsche, Bentley i Lamborghini modelima.

Bejbi Panamera, kako su je već prozvali novinari tiražnog AutoBilda, će biti pogonjena V6 mašinama sa direktnim ubrizgavanjen, snage između 400 i 550 KS.

Dizel opcija nudiće se sa 265 konja izlazne snage u TDI tehnologiji, a na vrhu ponude naći će se impresivni Twin- Turbo 4,0- litarski V8 agregat sa 600 KS.

Za sada nema najava hibridne verzije, ali ne treba sumnjati da će i ona naći svoje mjesto pod haubom ovog automobila.

Što se tiče karoserijskih varijacija, osim standardne compact- sedan verzije, možemo očekivati i Coupe, Cabriolet, pa čak i, kako se to sada moderno kaže Shooting Break, to jest, prvi Porscheov karavan.

Očigledno da su podaci o vrlo ohrabrujućim rezultatima prodaje, a pogotovo na brzorastućim tržištima Kine, Rusije i Indije dodatno motvisali inžinjere u Štutgartu na pravu ofanzivu modela u svim segmentima, koju treba očekivati od ovog proizviđača narednih godina.

Porsche Pajun ćemo, po svoj prilici pričekati do 2016. godine, a ono što bi moglo biti aktuelno u najskorijem vremenu iz Štutgarta su noviteti u vidu facelifta Panamere i Panamera Coupea.

Bonus video: