Sijalice za automobil koje najbolje sijaju i najduže traju

Test automobilskog kluba ADAC pokazao je da takozvane long-life H7 sijalice zaista traju znatno duže od običnih, ali i da nekad ne opravdavaju cijenu.
868 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 14:42h

Ko nema ksenonske farove na automobilu, upoznat je sa činjenicom da su sijalice potrošna roba. Zbog toga se često preporučuju dugovječne (long life) sijalice, koje bi trebalo da traju duže. Da li je to zaista tako, provjerili su u njemačkom automobilskom klubu ADAC, podvrgnuvši testu 15 sijalica tipa H7, uključujući i long-life proizvode. I došli su do iznenađujućeg rezultata, visoka cijena ne garantuje uvijek i visok kvalitet i izdržljivost.

Pobjednik testa, sa ocjenom “dobra”, je long-life sijalica "Extra Life" koju proizvodi General Electric. Ona je na testu radila 1.000 sati, i pritom davala solidnu jačinu svjetlosti. Drugoplasirana Bosch sijalica "Plus90" je sijala odlično, ali je trajala nešto manje, što je bio razlog da dobije ocjenu “zadovoljavajuća”. Isto se odnosi na trećeplasiranu Philips sijalicu "Lifetime x4". Mada je trajala više od 1.200 sati, davala je prosječno osvjetljenje.

Generalni zaključak ADAC-a je da long-life sijalice traju znatno duže od običnih. Sa prosjekom od 950 sati, one izdrže dvostruko više od standardnih, što znači da rjeđe moraju da se mijenjaju. Međutim, ponekad kvalitet nij proporcionalan cijeni. Tako je cijena sijalice koja je pobjednik na testu trostruko niža od one koja je među najslabije ocijenjenima.

Bonus video: