Specijalni meklaren u čast prve Senine titule

Na vratima je i brazilska zastava, kao i bar kod koji se upotrebljavao umjesto naziva Marlboro, kada su počele zabrane reklamiranja cigareta
1225 pregleda 0 komentar(a)
Meklaren posvećen legendarnom Seni, Foto: Mclaren
Meklaren posvećen legendarnom Seni, Foto: Mclaren

Meklarenov odjeljak za specijalne operacije završio je pred ulazak u 2019. godinu P1 GTR model, kojim proslavlja 30. godišnjicu prve F1 titule Ajrtona Sene, koju je osvojio 1988. za volanom Meklarenovog bolida MP4/4. Ovaj P1 GTR, koji je već prodat kolekcionaru koji je oduševljen Senom, ima sličnu grafiku kao MP4/4, i nosi prepoznatljive boje tadašnjeg sponzora, kompanije Marlboro, koji je bio sinonim za Meklaren preko 20 godina.

Ima tu i dosta drugih detalja. Na primjer, na prednjem razdjelniku vazduha stoji poseban zaštitni znak brenda Senna, koji možete da nađete i na prednjem dijelu usisnika vazduha i na svim vratima. Natpis “Senna” i slogan “Driven to Perfection” se nalaze na vratima i na usisu.

Meklaren posvećen legendarnom Seni

Na vratima je i brazilska zastava, kao i bar kod koji se upotrebljavao umjesto naziva Marlboro, kada su počele zabrane reklamiranja cigareta. Meklaren navodi da je bilo potrebno preko 800 sati da se oboji i pripremi spoljašnjost ovog P1 GTR-a, a između ostalog je trebalo na nos automobila dodati Senin broj 12 koji je imao 1988. godine, specijalne oznake 30. godišnjice iza bočnih prozora, kao i diskretne nazive sadašnjih i nekadašnjih Meklarenovih tehničkih partnera. Međutim, tu nije kraj spoljašnjim modifikacijama, jer su novi aerodinamički djelovi povećali potisnu silu naoko 800 kg. Da bi postigli ovo, inženjeri su dodali nove ploče na prednjem spojleru, spliter je širi, a novi us i bočni kanali koji usmjeravaju vazduh duž bokova vozila.

Meklaren posvećen legendarnom Seni

Automobil je nazvan “Beko”, što je nadimak koji su malom Ajrtonu nadjenuli njegovi roditelji. Pozadi imamo veće ploče stabilizatora u odnosu na standardni P1 GTR, da bi se oponašalo krilo bolida MP4/4. U unutrašnjosti je multifunkcionalni P1 GTR volan obložen alkantarom, koja je prošivena na način koji liči na upravljač bolida MP4/4. Alkantara je upotrijebljena i na gornjim djelovima komandne table, a na volanu imamo natpis Senna. Takođe, preko komandne table i duž vrata se proteže tanka crvena traka. Sjedišta u ovom vozilu su ista ona superlagana trkačka kao kod modela meklaren sena, što ovom P1 GTR-u pomaže da bude još lakši. Na kraju, tu je i i unikatna kaciga, koja se slaže sa izgledom vozila.

Bonus video: