U SAD podignuta optužnica protiv inženjera Fijat Krajslera

Emanuele Palma optužen je zbog opremanja motora tako da tokom zvaničnog, državnog testiranja, rade s manje goriva i snage da bi se lažno pokazalo da zagađuju manje nego što zaista čine
2914 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters, Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 25.09.2019. 08:06h

Jedan inženjer italijansko-američke firme "Fiat-Krajsler" u utorak je zvanično optužen u SAD za zavjeru radi prevare saveznih vlasti SAD pri mjerenju zagađenja izduvnim gasovima iz dizel-motora više od 100.000 vozila "Fiat" i "Krajsler".

Emanuele Palma (40), Italijan koji živi u američkoj saveznoj državi Mičigen, treba da po federalnoj optužnici dođe na suđenje u Detroitu.

Palma koji je do juna 2016. godine bio direktor jedne od fabrika motora "Fiat-Krajslera", optužen je zbog opremanja motora tako da tokom zvaničnog, državnog testiranja, rade s manje goriva i snage da bi se lažno pokazalo da zagađuju manje nego što zaista čine.

"Fiat-Krajsler" je ove godine zbog te obmane pristao na poravnanje s federalnim vlastima SAD i s vlastima Kalifornije koje ga je koštalo 650 miliona dolara.

To poravnanje se odnosilo samo na prevaru s dizel motorima vozila "Džip Grend Čiroki" i kamioneta "Ram 1.500", proizvedenim od 2014. do 2016. godine.

U drugom takvom slučaju, "Folksvagen" je 2017. godine priznao krivicu zbog sličnog skandala s izduvnim gasovima dizel-motora, i pristao da plati 4,3 milijarde dolara kazne, kao i da milijardama dolara otkupi od vlasnika inkriminisana vozila.

Bonus video: