Baroviću zabranjen ulazak u Srbiju

Iz MUP-a Srbije ulazak u tu zemlju zabranili stranim državljanima u cilju zaštite javnog poretka ili bezbjednosti građana
1897 pregleda 59 komentar(a)
Veselin Barović, Foto: Savo Prelević
Veselin Barović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2018. 18:17h

Podgoričkom biznismenu Veselinu Baroviću zabranjen je ulazak u Srbiju i njegovo ime je na proširenom spisku bezbjednosno interesatnih osoba srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, sačinjenog na osnovu obavještajnih podataka.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno iz više izvora.

Barović se time pridružio desetini bezbjednosno interesantnih osoba, koje su srpski obavještajci označili nepoželjnim na svojoj teritoriji a na osnovu poslovnih i prijateljskih veza sa pripadnicima crnogorskih kriminalnih klanova.

Više od 500 osoba iz Crne Gore, među kojima i oni bez kriminalnog dosijea, ne mogu preći srpsku granicu, jer su označeni osobama koje prijete bezbjednosti srpskih građana.

Prema nezvaničnim informacijama, na crnoj listi srpske policije su navodne vođe i članovi zaraćenih kotorskih narko klanova, pripadnici organizovanih kriminalnih grupa iz Bara, Budve, Podgorice, Pljevalja...

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je na tom spisku 513 imena iz Crne Gore, a da njime dominiraju članovi kavačkog i škaljarskog kriminalnog klana.

U dijelu srpskih medija objavljeno je da u toj zemlji nisu dobrodošli Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan — vođe kavačke grupe, kao i Igor Vukotić i Igor Dedović, šefovi suprotstavljenog škaljarskog klana.

Prema istim navodima, srpsku granicu preći ne mogu ni mnogi pripadnici klana Pljevljaka Darka Šarića iz Crne Gore.

Barović je u prijateljskim odnosima sa mnogim pripadnicima tih grupa.

Iz MUP-a Srbije, tamošnjim medijima pojasnili su da u skladu sa Zakonom o strancima, ulazak u tu zemlju mogu zabraniti stranim državljanima u cilju zaštite javnog poretka ili bezbjednosti Srbije i njenih građana.

Nakon posljednjih obračuna kriminalnih klanova u toj zemlji, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je ulazak crnogorskim državljanima koji se dovode u vezu sa kriminalnim klanovima, prije svega škaljarskim i kavačkim.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nedavno nije želio da otkrije o kojim se crnogorskim državljanima radi.

“Radi se o nekoliko desetina ljudi, ali ne bih o imenima, neki od tih ljudi nisu osuđeni, ali svakako svi naši obavještajni podaci govore da su imali kontakte s licima na našoj teritoriji, te da bi mogli biti učesnici u kriminalu i mi zato ne želimo da rizikujemo bezbjednost naših građana”, rekao je Stefanović.

“Vijesti“ su nedavno objavile da su na spisku nepoželjnih na desetine Budvana, među kojima mnogi nemaju kriminalni dosije, niti su izvršili bilo koje krivično djelo na teritoriji Srbije.

Proširivanju spiska najviše je doprinio rat kokainskih klanova u obje zemlje.

Sukob je eskalirao krajem 2014. godine, kada je u Valensiji nestao tovar od više stotina kilograma kokaina.

Tada je počela serija likvidacija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini.

I Crna Gora vraća istom mjerom

Iz crnogorske policije nijesu “Vijestima” konkretno odgovorili na pitanja da li bezbjednosne službe imaju spisak nepoželjnih osoba iz okruženja, koliko je njih od početka turističke sezone vraćeno sa državne granice i na osnovu kojih kriterijuma se pravi ta lista.

“Uprava policije je, shodno informacija koje je razmijenila sa partnerskim službama a takođe na osnovu Zakona o strancima, zabranila ulazak na teritoriju Crne Gore za određeni broj stranih državljana. Ti strani državljani nisu ispunjavali uslove za ulazak i borakavak na teritoriji Crne Gore“, navodi se u odgovoru tima za odnose sa javnošću MUP-a Crne Gore.

Madam Željka, Soraja i veze sa kriminalcima

Javnost se posebno zainteresovala oko spiska nepoželjnih osoba, kada je početkom juna starleta Soraja Vučelić vraćena sa srpske granice, uz obrazloženje da je njeno ime u registru imena bezbjednosno interesantnih osoba kojima je zabranjen ulazak u Srbiju.

Nju su srpski obavještajci označili nepoželjnom, zbog prisnih veza sa pojedinim kriminalcima.

Navodno, na listi nepoželjnih za ulazak u Srbiju je i nekadašnja Sorajina drugarica, Kotoranka Željka Rolović, poznatija kao Madam Željka, koju je policija hapsila zbog sumnje da je organizovala elitnu prostituciju.

Bonus video: