Krivokapić: I dalje nas nadziru

Svjedočilo još troje zaposlenih u MANS-u u procesu protiv države zbog nezakonitog prisluškivanja
219 pregleda 1 komentar(a)
Mobilni telefon, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Mobilni telefon, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2018. 21:16h

Internet komunikacija zaposlenih u MANS-u već jednom je praćena i za to niko ne odgovara, što znači da se praksa nadzora nad nama nastavlja, ocijenio je juče finansijski koordinator MANS-a Dušan Krivokapić.

On i još dvoje zaposlenih u MANS-u Marijana Subotić i Ivan Bakić saslušani su juče u procesu koji je ta nevladina organizacija pokrenula protiv države zbog nezakonitog prisluškivanja. Naveli su da su iz medija saznali da je policija tokom 2015. i 2016. prikupljala listinge poziva sa njihovih telefona i pratila kuda se kreću.

Istakli su da se zbog saznanja iz medija, da iz policije cure informacije prema kriminalnim grupama, osjećaju dodatno ugroženo.

“Poražavajuće i razočaravajuće je što sam nezakonito i bez razloga tretiran kao kriminalac”, naveo je Krivokapić.

Dodali su da njihova organizacija i građanima koji im prijavljuju korupciju i druga krivična djela - garantuje anonimnost, pa je država jednako povrijedila i njihova prava.

Svi zaposleni u MANS-u tužili su državu zbog toga što su tri crnogorska mobilna operatera nezakonito prikupljala listinge građana, uz naredbe sudija za istrage. U tužbi piše da su zaposleni korisnici usluga Telenora, Telekoma i M:tela i da je država neovlašćeno i samoinicijativno prikupljala podatke o tome sa kime su komunicirali, kojim sredstvom, u kojem vremenu, koliko je učestala njihova komunikacija sa određenim osobama, kao i lokaciju na kojoj su se nalazili. Navodi se i da im nikada nije saopšteno za koje krivično djelo su eventualno osumnjičeni da bi se mogli naći pod mjerama tajnog nadzora, da nikada protiv njih nije pokrenut bilo kakav postupak, kao i da nikada nijesu obaviješteni o prikupljenim podacima.

Vrhovni sud je konstatovao da su ti podaci prikupljani nezakonito.

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka donio je preporuku da je takav način izuzimanja podataka suprotan pravnom poretku, neetički i nezakonit.

Pravosnažnom presudom već je utvrđeno da im je praćena internet komunikacija, tako što je gotovo šest godina M:tel policiji omogućavao stalni pristup podacima o kontaktima, pozivima, elektronskoj pošti, SMS porukama... na osnovu sporazuma, zaključenog 2007.

Bonus video: