Đukić ide na optuženičku klupu zbog pomaganja Mugoši?

Sada je optužnica u dijelu koji se tiče Đukića, ponovo vraćena Višem sudu na odlučivanje
489 pregleda 0 komentar(a)
Mugoša ispred Višeg suda, Foto: BORIS PEJOVIC
Mugoša ispred Višeg suda, Foto: BORIS PEJOVIC

Bivšem šefu Direkcije za imovinu Draganu Đukiću najvjerovatnije će se suditi zbog optužbe da je pomogao bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši da u poslu sa kompanijom Carine ošteti budžet glavnog grada za više miliona eura, nakon što je Apelacioni sud konstatovao da nije došlo do zastare u tom slučaju.

Taj sud djelimično je usvojio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva na rješenje predsjednika Višeg suda, koji je odbio optužnicu protiv Đukića, nekadašnje savetnice za imovinsko pravne poslove u Direkciji za imovinu Dragice Vidić i nekadašnjeg Mugošinog savjetnika Dragana Kruščića, sa obrazloženjem da je došlo do zastare.

Sada je optužnica u dijelu koji se tiče Đukića, ponovo vraćena Višem sudu na odlučivanje.

“Pri činjenici da je SDT... 15.06.2018. godine saslušalo u svojstvu svjedoka osumnjičenog D. Đ. o okolnostima i činjenicama koje proističu iz istog događaja koje je bilo predmet razmatranja po krivičnoj prijavi od stane M., koja je odbačena dana 18.10.2008. godine, to se po stavu ovog suda nedvosmisleno zaključuje da je tom procesnom radnjom prekinuto zastarijevanje krivičnog gonjenja”, piše u obrazloženju odluke.

Apelacioni sud istovremeno je potvrdio odluku - da nema mjesta optužbi protiv Vidićeve i Krušćića.

U optužnici protiv Mugoše piše da je on pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu postupajući suprotno službenim interesima i interesima grada:

“Protivno odluci Skupštine opštine, donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću ‘Carine’ za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici.

Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama” korist od 6.723.194.85 eura, a Opštini Podgorica toliku štetu.

Za krivično djelo za koje se tereti prijeti mu kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Mugoša je na početku procesa konstatovao da optužnicom neko želi da mu nanese ličnu i političku štetu.

Bonus video: