Dujović: Mislim da Radović nije zamijenila bebe namjerno

Nastavljeno suđenje medicinskoj sestri zbog zamjene beba u Kliničkom centru
3663 pregleda 2 komentar(a)
Optužena za nestavjestan rad u službi (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Optužena za nestavjestan rad u službi (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2018. 09:48h

Ona je godinama radila taj posao bez greške, zaista mislim da nije zamijenila bebe namjerno, rekla je glavna medicinska sestra Anđelka Dujović, komentarišući optužbe protiv svoje koleginice Žane Radović.

Radović je optužena za nesavjestan rad u službi, zato što je 15. maja ove godine otpustila pogrešnu bebu iz Kliničkog centra, tako što je porodilji Snežani Nedić dala bebu druge porodilje Jovane Jovanović.

Dujović je navela da je tog dana bilo puno posla, da je ušla u prostoriju sa bebama kada je vidjela optuženu.

“Bila je blijeda i uznemirena, rekla mi da nema jedne bebe, bila je strašno uznemirena, neću to nikada zaboraviti, onda je utvrdila šta se dogodilo i odmah pozvala drugu porodicu, u istom momentu kada su i oni zvali bolnicu i odmah vratili bebu”, navela je ona.

Dodala je i da je od tada pojačan postupak u otpustu beba, te da sada tri osobe i ljekar prisustvuju tome.

“Ne zna ni ona kako se to desilo, smatram da je greška bila nenamjerna”, rekla je Dujović.

Govoreći o proceduri kazala je da se bebe otpuštaju tako što se upoređuje dokumentacija majke i bebe i brojevi na njihovim narukvicama, koji su identični.

Branilac Radovićeve, advokat Nebojša Asanović je prokomentarisao da je očigledno da je u tom trenutku popustila pažnja kako sestri, tako i majki koja je uzela pogrešnu bebu, ističući da ne treba kriviti ni majku, ali ni optuženu za to.

Radović je ranije u odbrani takođe istakla da ne zna kako se to dogodilo, te da bi samo monstrum tako nešto namjerno uradio.

Od svjedoka se ranije takođe moglo čuti da prije ovog događaja nije postojala pismena, već usmena procedura otpusta beba u Kliničkom centru.

Optužnicom se tereti da je kao odgovorno lice u Klinici za ginekologiju i akušerstvo nesavjesno postupila prilikom spremanja porodilje Nedić i njenog novorođenčeta, te da nije utvrdila podudaranje identifikacionih brojeva novorođenčadi i uzela novorođenče sa brojem 0143, umjesto novorođenčeta sa brojem 0146.

Bonus video: