Pritvorenicima zasmetao ton čuvara

Pritvorenici iz sobe L4 Istražnog zatvora tvrde da su ih sprovodnici tukli 6. februara i polomili njihove stvari
15182 pregleda 7 komentar(a)
Istražni zatvor u Spužu, Foto: "Vijesti"
Istražni zatvor u Spužu, Foto: "Vijesti"
Ažurirano: 09.02.2019. 08:38h

Pritvorenici iz sobe L4 Istražnog zatvora tvrde da su ih sprovodnici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija tukli 6. februara i polomili njihove stvari tokom pretresa, nakon incidenta tokom šetnje.

Iz ZIKS-a su to negirali, tvrdeći da je pretres urađen u skladu sa Pravilnikom o načinu vršenja službe obezbjeđenja, naoružanju i opremi službenika obezbjeđenja u ZIKS-u, prema ukazanoj potrebi, ili ukoliko ocijene da to zahtijevaju razlozi bezbjednosti.

“Navedenim pretresom obavljena je detaljna pretraga i pregled prostorije i stvari koje se nalaze u sobi i tom prilikom nije oštećena, niti uništena imovina pritvorenika, kao ni Zavoda”, odgovorili su iz ZIKS-a.

U pismu dostavljenom “Vijestima” pritvorenik je napisao da su im službenici ZIKS-a tog dana prekinuli šetnju jer je jedan od njegovih cimera razgovarao sa pritvorenikom koji je stajao na prozoru.

“Tako skoro svi pritvorenici pričaju, to je svakodnevica. Odjednom je komandir otvorio vrata i pozvao nas da se vratimo u sobu, jer je šetnja prekinuta”, piše u pismu iz sobe u kojoj borave navodni članovi škaljarskog klana Savo Lipovina, Aleksandar Dropo, Nikola Mandić i pritvorenici Nikola Lakić i Momir Radunović.

Prema saznanjima “Vijesti”, pritvorenik Mandić tokom šetnje razgovarao je sa Rankom Radulovićem, a Dropo sa Markom Rnkovićem. Dropo i Rnković osumnjičeni su za isto krivično djelo - saučesništvo u ubistvu Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića, a Mandić i Radulović uhašeni su u istoj akciji Specijalnog državnog tužilaštva i navodno su planirali više likvidacija.

Iz ZIKS-a obješnjavaju da bi omogućavanje kontakta tim pritvorenicima bilo krivično djelo jer bi mogli da dogovaraju odbrane. Pritvorenik u pismu objašnjava da su nakon naredbe da prekinu šetnju tražili da dođe načelnik, da su došli pomoćnici direktora, ali da im je jedan od službenika “drskim tonom naredio da uđu u sobu”.

“Tu je došlo do guranja i pomenuti komandir je nasrnuo na Nikolu Mandića i udario ga”, napisao je pritvorenik.

On tvrdi da su sprovodnici nakon toga došli u pretres, polomili im stvari i bacali na pod “vjerske i državne simbole” koje čuvaju u sobi.

Iz ZIKS-a nakon incidenta zvanično su saopštili da su pritvorenici iz jedne sobe tokom šetnje omalovažavali službenike Istražnog zatvora. Nijesu saopštili ko su ti pritvorenici, ali jesu da su ih savladali uz upotrebu sredstava prinude.

Navodno, incident se dogodio dok su šetali pritvorenici iz sobe L4. O tome što se dogodilo u Istražnom zatvoru konačnu riječ daće Osnovno tužilaštvo, koje je dobilo spise na ocjenu.

Bonus video: