Medojević drugi put pred sudijama Ustavnog suda

Vijeće juče nije postiglo saglasnost oko zatvora u slučaju “Cavtat”, lider PzP je već na slobodi
2074 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik suda Dragoljub Drašković i sudija Šćepanović, Foto: Savo Prelević
Predsjednik suda Dragoljub Drašković i sudija Šćepanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2018. 19:06h

Ustavni sud sjutra će na plenarnoj sjednici raspravljati o drugoj žalbi poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, kome je aktivna dvomjesečna zatvorska kazna Višeg suda u Podgorici zbog izjava o navodnom učešću glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića u ratnim zločinima u Cavtatu.

Vijeće US danas nije postiglo saglasje oko žalbe da se Medojeviću privremeno obustavi zatvorska kazna do odluke o ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku, na osnovu koje je on određen.

Sudija izvjestilac Budimir Šćepanović predložio je da se Medojeviću suspenduje kazna dok se US ne izjasni o ustavnosti odredbe ZKP-a da se svjedoku koji odbija da da iskaz nakon novčane može propisati “stavljanje u zatvor”.

Pošto tročlano vijeće nije imalo isti stav o prihvatanju predloga, o tome će se raspravljati na plenarnoj sjednici gdje većina utvrđuje odluku.

US je prošle sedmice prihvatio inicijativu sutkinje Desanke Lopičić, Medojeviću i njegovom kolegi Milanu Kneževiću je privremeno obustavljena zatvorska kazna u dva posebna predmeta, a US tek treba da se izjasni o ustavnosti odredbe ZKP-a.

Dvojica sudija Miodrag Iličković i Milorad Gogić nijesu podržali ovakvu odluku jer je, smatraju, nezakonita i donijeta suprotno Poslovniku suda. Iz istog razloga Iličković ni juče nije podržao predlog sudije izvjestioca.

Iz Višeg suda “Vijestima” je ranije objašnjeno da su “sve odluke vezano za svjedoke-poslanike M.N. i M.K., i dalje na snazi, odnosno da su iste pravosnažne, a da su odlukom Ustavnog suda izrečene privremene mjere kojim se obustavlja izvršenje po dvije od navedene tri odluke”.

“ Kako je trećom odlukom predviđeno da se ista ima izvršiti nakon isteka vremena stavljanja u zatvor po prethodnim odlukama, a ovo vrijeme nije isteklo, jer je privremenim mjerama zaustavljeno trajanje izvršenja, to će se tek po eventualnom okončanju privremenih mjera i isteku trajanja izvršenja po prethodnim odlukama steći uslovi da otpočne izvršenje po ovoj odluci”, piše u odgovoru.

Bonus video: