"Petar Ivanović je opasan i po 'Vijesti' i po javni interes"

6310 pregleda 0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić

Iznošenjem brojnih neistina o “Vijestima” u autorskom tekstu, poslanik Demokratske partije socijalista Petar Ivanović je na drastičan način povrijedio ugled lista, njenih osnivača, urednika i novinara, rekao je juče jedan od osnivača kompanije “Daily press” Željko Ivanović.

To je saopštio u cetinjskom Osnovnom sudu, gdje se funkcioneru vladajuće stranke sudi po tužbi firme koja je osnovala “Vijesti”, zbog autorskog teksta “Sud potvrdio da nikog nisam udario”, objavljenog u Pobjedi, u kojem je iznio niz neistina na račun lista, njegovih osnivača i novinara.

Željko Ivanović

“Autor (Petar Ivanović) je uspio da i na tako malom prostoru iznese šest grubih kvalifikacija koje ne samo da nemaju veze sa činjenicama, ni sa zdravim razumom, a sve sa jednim ciljem da se na jedan neodgovoran i siledžijski način diskredituje jedan medij koji ne može da se kontroliše i da služi interesima autora”, kazao je Ivanović.

On je objasnio da “Vijesti” sve što zarade - zarade na tržištu i da je zato sve transparentno.

“I zbog toga su nezavisne od bilo kakvog političkog, poslovnog ili kriminalnog kruga u Crnoj Gori, jer finansijska nezavisnost je osnov i uređivačke nezavisnosti”, rekao je Željko Ivanović.

Saopštio je da se to ne može reći za medije u kojima piše poslanik DPS-a. On je odbacio navode poslanika DPS-a da su “Vijesti” medijski monopolista, konstatujući da to ne može biti nijedan medij u Crnoj Gori: “Jer na tržištu posluju još tri dnevne novine, desetine portala i niz televizija”.

Kazao je i da nisu tačne tvrdnje tuženog - da je list imao “ekskluzivnu privilegiju neplaćanja poreza”, objasnivši da podaci Poreske uprave pokazaju da su “Vijesti” od 2011. do kraja 2015. godine, na ime poreza i doprinosa, uplatile više od svih drugih komercijalnih medija zajedno.

“Tako da zvanični dokumenti PU demantuju navode Ivanovića, koji predstavljaju grubu kvalifikaciju i govore o tome da njegova namjera nije bila da javnosti predoči neku činjenicu ili istinu, već da brutalno diskvalifikuje ‘Vijesti’ i osnivače ‘Vijesti’”, kazao je Ivanović.

Petar Ivanović u svom tekstu piše i o urednicima “koji sa jasnim ciljem diskredituju one koji su opasni po ‘Vijesti’”: “Nagrdi ih što više možeš, prikaži kakvi nijesu”, piše poslanik u tekstu zbog kojeg je tužen.

Željko Ivanović juče je kazao da je iz toga teksta saznao da je Ivanović opasan po “Vijesti”, ali i istakao da “Vijesti” smatraju tuženog opasnim po javni interes Crne Gore: “I po pitanju trošenja para poreskih obveznika u vrijeme dok je kao ministar poljoprivrede raspolagao dijelom javnog novca”.

“O tome su ‘Vijesti’ pisale na desetine tekstova, koji su bili zasnovani na činjenicama i argumentima, a što je potvrdio i nasljednik tuženog, odnosno novi ministar poljoprivrede Milutin Simović, koji je odmah na početku mandata i objasnio javnosti kako je trošen novac”, pojasnio je Ivanović, aludirajući na aferu - Ko je pušio o trošku države.

Zastupnica poslanika, advokatica Ana Jelić rekla je da Ivanović nije dokazao u čemu se ugleda umanjenje ugleda “Vijesti”, već je cjelokupan iskaz sveo na lično tumačenje spornog teksta...

Na njeno pitanje u čemu se ogleda povreda časti i ugleda i kako je nanijeta šteta objavljivanjem teksta, Željko Ivanović rekao je da je jasan bio cilj poslanika da se naruši ugled listu i novinarima, ali da nije moguće kvantifikovati štetu: “Jer bi podjednako neodgovorno bilo da sam naveo da pet ili deset oglašivača nije koristilo naše usluge, jer su zaključili, s obzirom na visoku pozicioniranost autora teksta i da je to poruka sa najvišeg mjesta, da je svaka poslovna saradnja sa ‘Vijestima’ nešto što je opasno i što ne treba činiti”, rekao je Željko Ivanović.

Sutkinja Vojislavka Vuković zakazala je nastavak suđenja za 4. februar.

Bonus video: