Vještak: Niko nije bio ugrožen od pucnja Husovića

To je zaključio vještak balističar Božidar Bakić, na jučerašnjem suđenju Husoviću zbog pucnjave u Ministarstvu
1787 pregleda 0 komentar(a)
Projektil udario u pod: Husović, Foto: Savo Prelević
Projektil udario u pod: Husović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2018. 08:59h

Nije postojala konkretna opasnost po prisutne od metka koji je potpukovnik crnogorske Vojske Emin Husović ispalio u prostorijama Ministarstva odbrane u junu ove godine.

To je zaključio vještak balističar Božidar Bakić, na jučerašnjem suđenju Husoviću zbog pucnjave u Ministarstvu.

Iako je prvobitno bio osumnjičen za pokušaj ubistva Alme Ljuljanaj, on je, ipak, optužen za napad na službeno lice u pokušaju, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

Vještak je juče, na pitanje tužioca Vukasa Radonjića da li je postojala opasnost po šest osoba koje su se nalazile u prostoriji kada je Husović pucao, pojašnjavao da je projektil udario u pod i tu ostao.

“Dakle nije došlo do odbijanja rasprsnutih djelova projektila, već su se zadržali na mjestu udara, što ukazuje da niko od prisutnih lica nije mogao biti povrijeđen, jer nije došlo do promjene pravca projektila”, naveo je vještak.

Dodao je i da sama činjenica upotrebe vatrenog oružja u zatvorenoj prostoriji teorijski jeste potencijalna opasnost za prisutne, ali da te opasnosti u ovom slučaju nije bilo.

“Lice koje je ispaljivalo projektil nije moglo to da zna”, pojasnio je vještak. Tužilac je zatražio od suda da odgodi davanje završnih riječi, radi eventualne izmjene optužbe i jučerašnjeg izjašnjenja vještaka. Sudija Nenad Vujanović je zakazao davanje završnih riječi za 11. januar. Husović je ranije u odbrani tvrdio da nije htio nikoga da napadne ili pogodi hicem iz vatrenog oružja, već da je pucanj bio splet nesrećnih okolnosti. On je ranije negirao krivicu, navodeći da je sve počelo zato što ga je njegov nadređeni Veljko Mališić obmanjivao i nije prenosio njegove poruke Ljuljanajevoj. Dodao je da je kod Ljuljanaj krenuo sa papirima u ruci kako bi razjasnio situaciju, ali da ga je isprovociralo ponašanje njemu podređenog Jovana Došljaka, koji ga je, kada je krenuo da uđe u kabinet, snažno povukao za desnu ruku i skoro oborio.

On je uz jemstvo od 10.000 eura u novembru pušten da se brani sa slobode.

Jedan od oštećenih Ivica Ivanović tvrdio je, na prethodnom pretresu, da mu je život bio ugrožen od Husovića i da se zbog toga pridružuje krivičnom gonjenju i traži 100.000 eura odštete.

I direktorka Direktorata za materijalne resurse Ljuljanaj rekla je ranije da je Husović došao s namjerom da je ubije i da su kolateralna šteta mogli biti i svi koji su se našli u njihovom okruženju.

Svi oštećeni su se, osim Miljana Dragaša, ranije pridružili krivičnom gonjenju Husovića.

Bonus video: