Ni nakon šest godina se ne zna ko je usmrtio Vidaka Vorotovića

Vorotoviću je ubica pucao u glavu i grudi dok je na parkingu ispred Autobuske stanice sjedio u “audiju”. On je navodno čekao prijatelje da sa njima uđe u obližnju diskoteku
15185 pregleda 3 komentar(a)
Audi u kom je ubijen Vorotović, Foto: Ivan Petrušić
Audi u kom je ubijen Vorotović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.12.2018. 08:18h

Ubica Nikšićanina Vidaka Vorotovića (34), zvanog Vinko, izmiče pravdi već šest godina,ali su ga crnogorski istražitelji tražili i u Belgiji, Holandiji i Rusiji.

Od tih država, podgoričko Više državno tužilaštvo tražilo je pomoć u istrazi ubistva počinjenog 15. decembra 2012. godine u Nikšiću, saopštili su “Vijestima” iz VDT-a.

Nijesu precizirali da li znaju ko je te noći, oko 23.30 časova, ispalio hice u glavu tridesetčetvorogodišnjaka, ali je iz njihovih odgovora jasno da im je egzekutor još nepoznat.

"U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet protiv NN izvršilaca krivičnog djela ubistvo, izvršenog dana 15. 12. 2012. godine na štetu V. V., u kom predmetu su u kontinuitetu preduzimane potrebne istražne radnje, odnosno izvršen je uviđaj na licu mjesta, donijete su naredbe o obdukciji tijela, date su naredbe Forenzičkom centru u Danilovgradu za sva neophodna vještačenja, a tokom izviđaja tražene su i analize listinga komunikacija i izuzimanje video zapisa sa objekta koji se nalazi u neposrednoj blizini lica mjesta izvršenja krivičnog djela, a takođe zatražena je i međunarodna pravna pomoć od nadležnih pravosudnih organa Kraljevine Holandije, Kraljevine Belgije i Ruske Federacije”, odgovorili su iz Višeg tužilaštva.

Iz te institucije nijesu komentarisali izjavu nekadašnjeg direktora Uprave policije Božidara Vuksanovića, koji je samo nekoliko dana nakon likvidacije Nikšićanina rekao da su, prema prvim saznanjima i informacijama, na putu da rasvijetle ubistvo.

Vorotoviću je ubica pucao u glavu i grudi dok je na parkingu ispred Autobuske stanice sjedio u “audiju” registarskih oznaka PG-DV636. On je navodno čekao prijatelje da sa njima uđe u obližnju diskoteku.

Nadzorne kamere na Autobuskoj stanici snimile su muškarca koji je došetao ispred, sa zadnje strane prišao automobilu u kojem je bio Vorotović i kroz staklo na vozačevim vratima ispalio nekoliko hitaca. Policija je u prvim danima istrage pretpostavljala da je egzekutor koristio pištolj sa prigušivačem, najvjerovatnije prislonio cijev pištolja na staklo i pucao.

Dijelom Autobuske stanice koji je pokriven kamerama egzekutor se kretao sa raširenim kišobranom koji je držao tako da mu je glava bila potpuno pokrivena. Nakon ubistva udaljio se pješice.

Vorotović je odmah nakon ranjavanja prevezen u nikšićku bolnicu, ali ljekari nijesu uspjeli da ga spasu.

Ubijeni Vorotović imao je kriminalni dosije. Policija ga je povezivala sa više krivičnih djela. U januaru 2008. godine u Tivtu je sa Daliborom Bulajićem učestvovao u tuči ispred kafića “Duga”, koja je prethodila ubistvu Petra Drakulovića i Srđana Kasalice.

Za njim je zbog sumnje da je bio član višečlane zločinačke grupe, koja je pripremala likvidaciju Baranina Veselina Bujića, u novembru 2008. godine raspisana međunarodna potjernica po kojoj je uhapšen u Srbiji 2009.

U Višem sudu u Podgorici u julu 2010, specijalizovano vijeće sudije Dragiše Rakočevića oslobodilo je njega i ostale okrivljene optužbe, a Apelacioni sud u novembru 2011. potvrdio je presudu.

Bonus video: