Nikšićka policija: Harala je jedna krimi-grupa, ali i nju smo razbili

Iz nikšićkog Centra bezbjednosti saopšteno je da je u 2018. godini prioritet u radu policijskih službenika bio preduzimanje službenih mjera i radnji usmjerenih ka “kategoriji bezbjednosno-interesantnih lica, članovima organizovanih kriminalnih grupa i kategoriji zavađenih grupacija”
13165 pregleda 15 komentar(a)
Načelnik CB Nikšić Žižić, Foto: Savo Prelević
Načelnik CB Nikšić Žižić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2018. 07:07h

Na teritoriji opštine Nikšić postojala je jedna organizovana kriminalna grupa, ali je i ona i razbijena.

To je “Vijestima” saopšteno iz Centra bezbjednosti Nikšić, na čijem je čelu Milorad Žižić. “U odnosu na SOCT-u (dokument „Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori iz 2017. godine”) na području Centra bezbjednosti Nikšić identifikovana je jedna organizovana kriminalna grupa. Službenici CB Nikšić su, u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem, po nalogu specijalnog državnog tužioca, u junu 2018. godine lišili slobode 15 lica (organizatora i skoro sve članove grupacije) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili 11 krivičnih djela i isti se nalaze u ZIKS-u, čime je navedena grupacija ‘razbijena’”, piše u odgovorima policije.

Tada je uhapšena grupa na čijem su čelu navodno Ranko Radulović i Erogen Brajović, a čiji su članovi, kako piše u optužnici, planirali i ubistvo glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina.

U aktu tužilaštva piše da je te likvidacije trebalo da počine sarađujući sa Igorom Vukotićem, koji je predstavljen kao osoba koja je formirala škaljarski kriminalni klan.

Iz nikšićkog Centra bezbjednosti saopšteno je da je u 2018. godini prioritet u radu policijskih službenika bio preduzimanje službenih mjera i radnji usmjerenih ka “kategoriji bezbjednosno-interesantnih lica, članovima organizovanih kriminalnih grupa i kategoriji zavađenih grupacija”:

“Sa ciljem pronalaska oružja u ilegalnom posjedu i sprečavanja vršenja težih krivičnih djela. U odnosu na ukupan broj oduzetog oružja, od članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica oduzeto je 18 komada vatrenog oružja”, navodi se u odgovoru policije.

Za deset mjeseci 2018. godine, policijski službenici su od građana privremeno oduzeli 71 komad vatrenog oružja, od kojih 50 komada u ilegalnom posjedu.

Od početka 2018. godine, iz oblasti imovinskih delikata sa najtežim stepenom društvene opasnosti registrovano je 13 krivičnih djela. Procesuirano je osam lica zbog izvršenih osam krivičnih djela razbojništvo ili oko 62 odsto, što predstavlja dobar radni rezultat”, saopšteno je iz CB Nikšić

“U odnosu na isti period 2107. godine, broj oduzetog vatrenog oružja veći je za 54,3 odsto kada je oduzeto 46 komada.

Takođe, oduzeto je i 59 komada ostalog oružja i oko 1.400 komada municije različitog kalibra. U odnosu na ukupan broj oduzetog oružja od članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica oduzeto je 18 komada vatrenog oružja”, saopšteno je.

Objasnili su da je stopa kriminaliteta u opštini Nikšić za deset mjeseci 2018. godine pala za oko 8,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“U tom periodu na području nadležnosti Centra bezbjednosti Nikšić, registrovano je 428 krivičnih djela, što predstavlja pad stope kriminaliteta za oko 8,4 odsto, odnosno 36 krivičnih djela manje u odnosu na isti period 2017.godine, kada je registrovano 464 krivičnih djela. Pored smanjenja stope kriminaliteta nastavljen je trend postizanja dobrih radnih rezultata kada je u pitanju rad na rasvjetljavanju krivičnih djela po NN izvršiocu. Od ukupnog broja registrovanih krivičnih djela, po nepoznatom izvršiocu registrovano je 161 krivično djelo ili oko 38 odsto. Angažovanjem policijskih službenika rasvijetljeno je 117 krivičnih djela, tako da procenat rasvijetljenosti iznosi oko 73 odsto. Rasvijetljena su i četiri krivična djela iz prethodnog perioda”, rečeno je “Vijestima” iz CB Nikšić.

Dodali su da se bezbjednosna situacija može ocijeniti kao stabilna i povoljna.

“Stanje javnog reda i mira tokom 2018. je u kontinuitetu stabilno i povoljno. Za deset mjeseci ove godine registrovano je 211 narušavanja javnog reda i mira. Ocjena se temelji na činjenici da prekršaji nijesu izazvali veću uznemirenost građana, niti su bili uzrok značajnijih bezbjednosnih posljedica, kao i činjenice da nije bilo registrovanih narušavanja javnog reda i mira u većem obimu”.

Manje smrtno stradalih u saobraćaju

U saobraćajnim udesima tokom deset mjeseci 2018. poginule su četiri osobe, dok ih je prošle godine u istom periodu bilo šest.

Iz Centra bezbjednosti Nikšić istakli su da samostalno ili u saradnji sa NVO realizuju brojne aktivnosti u cilju unapređenja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, kao i podizanja saobraćajne kulture na viši nivo.

Apostrofirali su saradnju sa Alfa centrom.

Bonus video: