I Bašovićeva završila iza rešetaka

Nastavljena serija hapšenja službenika Atlas banke
14780 pregleda 5 komentar(a)
Bašovićevu juče sprovode u Specijalno tužilaštvo, Foto: Zoran Đurić
Bašovićevu juče sprovode u Specijalno tužilaštvo, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.12.2018. 08:51h

Službenica Atlas banke Biljana Bašović uhapšena je prije dvije noći u istrazi poslovanja banaka koje kontroliše biznismen Duško Knežević.

Navodno, sumnjiče je za zloupotrebu službenog položaja, a nejasno je da li je terete i da je dio kriminalne grupe koja je godinama, navodno, prala novac u Kneževićevim bankama.

Bašović je dugogodišnja službenica računovodstvenog sektora Atlas banke i kćerka Brankice Bašović, jedne od Kneževićevih najbližih saradnika.

Uhapšena je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, gdje je juče saslušana. Nakon saslušanja određeno joj je zadržavanje.

Specijalno tužilaštvo mjesecima istražuje poslovanje Kneževićevih banaka, a nedavno su podnijete krivične prijave protiv više osoba i kompanija, a među njima i protiv šest sadašnjih i bivših zaposlenih u Atlas banci zbog sumnje da su uključeni u pranje više od pola milijarde eura preko onlajn trgovine.

Iz tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić, nakon toga tražili su blokadu 63 miliona eura na računima Atlas banke.

Iz Atlas grupe odgovorili su da glavni specijalni tužilac “nastavlja sa neutemeljenim pritiskom tražeći blokadu novca klijenata Atlas banke”.

“Pozivamo Katnića da se drži Zakona i da prestane sa konstruisanjem optužnica”, saopštili su tada.

Oni su konstatovali da je Katnić morao imati uvid u opširan nalaz Centralne banke: “U kojem je nedvosmisleno konstatovano da se ‘e-komerc’ servis Atlas banke pruža u skladu sa svim propisima”. “Zašto onda istrajava? Zato što je on sredstvo pritiska na Atlas banku, koji je potom, uz pritisak na guvernera CBCG dr Radoja Žugića, pretvoren u privremene mjere u Atlas i IBM banci”.

Knežević je više puta pozvao Katnića da objavi sadržaj službenog razgovora između njih, u kancelariji glavnog specijalnog tužioca. On je u saopštenju nagovijestio da je bilo riječi o važnim predmetima “sa političkom konotacijom” koje je tužilaštvo obrađivalo i pozvao Katnića da objasni pokušaj njegovog dovođenja u vezu sa Demokratskim frontom i državnim udarom.

Knežević je tada poručio da istražitelji godinu ne izlaze iz Atlas banke i da su oni spremni na potpunu saradnju: “Ali da svoj posao rade tako što neće maltretirati zaposlene. Nema ni razloga ni opravdanja da ih drže do kasno u noć i da ih faktički zlostavljaju. Takav neprimjeren odnos kulminirao je prije dva dana prilikom saslušanja službenika banke, a posebno je bio neprihvatljiv prema ženama i majkama, kojima nijesu dozvolili ni da vide svoju djecu, od kojih su neka bolesna i zahtijevaju posebnu njegu”.

Bonus video: