Atlas Grupa: Očekujemo da SDT prestane da teroriše zaposlene

Ističu da su čak 174 zaposlena u stranim kompanijama koje posluju preko Atlas banke obuhvaćeni istragama Specijalnog tužioca
3116 pregleda 4 komentar(a)
Atlas banka u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Atlas banka u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2018. 13:29h

Atlas Grupa i njen predsjednik Duško Knežević stoje na raspolaganju svakom državnom organu i spremni su za svaku provjeru poslovanja, saopšteno je iz te kompanije.

Poručili su kako očekuju da Specijalni državni tužilac "prestane da teroriše zaposlene".

Službenica Atlas banke Biljana Bašović uhapšena je prije dvije noći u istrazi poslovanja banaka koje kontroliše Knežević.

"Posljednji primjer neobjašnjivog ponašanja SDT-a je pritvaranje i maltretiranje gđe Biljane Bašović. Ona se nedavno vratila sa trudničkog bolovanja, majka je male djece i nema nikakvog osnova da bude zadržavana u pritvoru", stoji u saopštenju Atlas Grupe.

Ocjenjuju da su ovakvi potezi Specijalnog državnog tužioca nastavak pritiska na zaposlene "u farsičnoj istrazi o navodnom pranju novca".

"To je sadašnja sumnja SDT-a, nakon što su mu pale u vodu sumnje o utaji poreza. Tako će i ove pasti u vodu, tim prije što SDT mora biti upoznat sa dokumentom Centralne banke koja je, provjeravajući poslovanje E-commerce servisa, ustanovila da se on u potpunosti odvija u skladu s propisima. Potezi SDT-a nesumnjivo stvaraju klimu pravne nesigurnosti, čime se postojeći strani investitori rastjeruju, a potencijalni odvraćaju od poslovanja u Crnoj Gori", navode iz Atlas Grupe.

Ističu da su čak 174 zaposlena u stranim kompanijama koje posluju preko Atlas banke obuhvaćeni istragama SDT-a.

"I privremena uprava u Atlas banci bi morala da djeluje u skladu sa propisima, pa su stoga advokati Atlas Grupe zatražili momentalno obustavljanje odluke o prodaji dijela pokretne imovine banke. U suprotnom, akcionari banke pokrenuće postupak pred sudom", ističu u saopštenju.

Napominju da je odredbom člana 126 Zakona o bankama utvrđeno da je obaveza privremenog upravnika da preduzme sve potrebne mjere koje su neophodne za nastavak poslovanja banke i zaštitu njene imovine, a ne da istu obezvrjeđuje prodajom.

Zakon, ističu, ne predviđa mogućnost prodaje osnovnih sredstava banke, kao i da svrha privremene uprave nije rasprodaja imovine banke i da se privremeni upravnik se ne može ponašati kao stečajni upravnik.

"Kao prvu i osnovnu mjeru zakon predviđa ostavljanje mogućnosti akcionarima za dokapitalizaciju banke. Akcionari banke su privremenu upravu dopisom od 19.12.2018. obavijestili da su spremni na dokapitalizaciju. Pozvali su privremenu upravnicu Tanju Terić da im dostavi privremeni bilans sa iskazanim akumuliranim gubicima i iznos kapitala neophodan za potpuno ozdravljenje Banke, kako bi mogli dostaviti adekvatne dokaze o sposobnosti dokapitalizacije", saopštili su iz Atlas Grupe.

Privremena upravnica, dodaju, još nije to učinila i postupila u skladu sa odredbom člana 126 Zakona o bankama.

"Atlas Grupa očekuje da to učini u nadi da je i privremenoj upravi cilj ozdravljenje Banke. Još jednom pozivamo privremenu upravu da sinhronizaovanim aktivnostima banke i akcionara dođemo do tog zajedničkog cilja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: