Kradljivca bombi traže među vojnicima

Još niko nije uhapšen zbog krađe dvaju sanduka ručnih bombi iz vojnog magacina u Brezoviku kod Nikšića
4100 pregleda 2 komentar(a)
Iz tužilaštva tvrde da nema novih detalja u istrazi: Ručna bomba (ilustracija), Foto: Shutterstock
Iz tužilaštva tvrde da nema novih detalja u istrazi: Ručna bomba (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.12.2018. 21:25h

Još niko nije uhapšen zbog krađe dvaju sanduka ručnih bombi iz vojnog magacina u Brezoviku kod Nikšića, ali je saslušan veći broj osoba, među kojima su uglavnom zaposleni u toj kasarni.

“Saslušan je veći broj osoba u svojstvu građana. Ima pomaka u istrazi koja većim dijelom ide u pravcu zaposlenih u kasarni u Brezoviku. Radimo zajedno sa Vojskom i tužilaštvom”, kazali su “Vijestima” nezvanično iz policije.

Iz Ministarstva odbrane saopštili su da su skupa sa predstavnicima Vojske Crne Gore izvršili pregled svih magacina oružja i ubojnih sredstava na teritoriji Crne Gore.

“U magacinu u Brezoviku, u kojem su smještena prodata, a nepreuzeta sredstva od trećih lica, popisom je ustanovljeno da nedostaju dva sanduka ručnih bombi M75. Ministarstvo je o tome obavijestilo nadležne organe”, saopštili su iz MO “Vijestima”. Tačan datum nestanka bombi iz magacina nije utvrđen, ali nadležni pretpostavljaju da se to dogodilo u periodu od 16. do 19. decembra. Mještani Brezovika tvrde da su bombe ukradene u noći između ponedjeljka i utorka (17/18.decembra) i to dva sata nakon ponoći, jer je navodno te večeri jedna bomba eksplodirala u mjestu gdje se Brezovik graniči sa naseljem Glibavac.

“Dobili smo poziv da je navodno eksplodirala bomba u mjestu između Brezovika i Glibavca. Obišli smo teren detaljno, ali nijesmo našli nikakve ostatke bombi”, tvrde iz policije.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić, kazao je da nemaju novih detalj u vezi sa nestankom bombi i da je istraga u toku.

Za rekonstrukciju vojnog skladišta Brezovik potrebno je 2,5 miliona eura, radi bezbjednog uskladištenja municije i minsko eksplozivnih sredstava.

To je konstantovano u izvještaju o sprovođenju Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma.

Prema podacima Ministarstva odbrane, do sada je za rekonstrukciju skladišta u Brezoviku, koje je od strane Ministarstva odbrane ocijenjeno kao jedno od tri perspektivna vojna skladišta, uloženo 777.000 kao i 270 hiljada eura za postavljanje nove ograde.

“Radovi će biti realizovani u narednom periodu, u skladu sa dinamikom priliva novčanih sredstava od strane donatora (OSCE i UNDP u Crnoj Gori)”, piše u Izvještaju.

Bonus video: