Oduzeta imovina: Država čuva automobile, pare, zlato, mobilne telefone...

Po nalogu sudova, Uprava za imovinu stavila zabranu upravljanjem 12,8 hiljada kvadrata nekretnina i na više od deset hektara zemlje...
7202 pregleda 2 komentar(a)
Među zaplijenjenom imovinom nalazi se skupocjeni nakit, zlato satovi (ilustracija), Foto: Shutterstock
Među zaplijenjenom imovinom nalazi se skupocjeni nakit, zlato satovi (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2018. 18:04h

Nekoliko skupocjenih automobila, ručnih časovnika, više od 100.000 eura, zlatni lančić, četiri mobilna telefona, 12,8 hiljada kvadratnih metara stambenih i nestambenih prostora i više od 10 hektara zemlje, dio su privremeno oduzete imovine koju privremeno čuva država na osnovu sudskih odluka zbog sumnje da je stečena kriminalnim aktivnostima.

To je "Vijestima" saopšteno iz Uprave za imovinu.

Iz te institucije objasnili su da još nije procijenjena vrijednost nepokretnosti.

Uprava trenutno raspolaže i sa 111,5 hiljada eura privremeno oduzetog novca od fizičkih i pravnih lica koja se sumnjiče za krivična djela i sa deset automobila.

Najviše imovine (stanova, poslovnih prostora, garaža) po nalogu suda blokirano je u Podgorici - 7.347 kvadratnih metara i u Beranama - 4.711 kvadrata.

U Danilovgradu je blokirano 474 kvadratna metra poslovnih i stambenih prostora, u Budvi 226, Kolašinu 90 i Žabljaku 37 kvadrata.

Glavni grad prednjači i u količini blokirane zemlje - livada, pašnjaka, voćnjaka, gdje je Uprava za imovinu stavila zabranu upravljanja na 4,9 hektara. Neznatno manje zemlje blokirano je u Beranama - 4,7 hektara zemlje. U Danilovgradu je blokirano 2,3, u Kolašinu 1,3 hiljade kvadratnih metara zemlje, dok je u Nikšiću zabrana upravljanja stavljena na 554 kvadrata. Na Žabljaku je Uprava blokirala 200 kvadratnih metara zemlje.

Iz te institucije nijesu odgovorili kome je blokirano najviše imovine, već su uputili novinara "Vijesti" da tu informaciju traži putem zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

"Vardarskoj" grupi blokirali stanove, zemlju, novac...

Kada se spisak zaplijenjene imovine, koji je Uprava u odgovoru poslala "Vijestima", provuče kroz katastarske podatke Uprave za nekretnine vidi se da ta institucija kontroliše najviše nepokretnosti, vozila i novca, zaplijenjenih u predmetu protiv 17 osoba iz Crne Gore i Makedonije osumnjičenih za utaju poreza.

U tom predmetu su okrivljeni crnogorski biznismeni Dragi Stanišić, Darko Vlahović, Daniel Arsovski, Aleksandar Mitrović, Marija Novaković, Zlatko Cvetkov, Saša Ćosović, Ivan Živković, Slobodan Ukropina, Grujica Jovanovski, Branko Mijović, Radovan Bulatović, Dragan Savić, Dejan Milojević, Milorad Lalević, Velibor Kankaraš, Elizabeta Stojanovski i pravna lica - podgorička preduzeća "Stan-prom doo", "Zlatibor inženjering doo", "Likrad doo", "First šped Montenegro doo", "B-Xpert doo", "Incom doo", "IDC Company doo", "Lumas doo" iz Nikšića, budvanski "Zeta beton group" i kompanija "Kis ton" iz Danilovgrada.

"Oni su, kako se sumnja, krivična djela počinili tako što su koristeći poslovne strukture navedenih i drugih preduzeća izvlačili dobit stečenu poslovanjem firmi na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i troškova, koja se vlasnicima vraćala u gotovini. Na taj način su državnom budžetu pričinili štetu od 1,2 miliona eura", saopšteno je ranije iz Uprave policije.

Vlahović je navodno u junu 2010. godine stvorio krminalnu organizaciju koja je djelovala do 7. novembra ove godine.

Njima je blokirano 7.643 kvadratna metra nekretnina i više od hektara zemlje širom Crne Gore, a Uprava im je zaplijenila četiri motorna vozila ("porche caynne 3.0 tdi", "audi q7 4.2 tdi", "vw touareg 2.5 rp","renault fluence dci 95") i blokirala račun u "Erste banci" na kojem je bilo 103.516,57 eura.

Tim osobama, uhapšenim u međunarodnoj policijskoj akciji "Vardar" i njihovim kompanijama, najviše zemlje blokirano je u Podgorici, gdje je većina optuženih crnogorskih državljana stanovala i osnivala firme. U glavnom gradu im je stavljena zabrana upravljanja na 6.816 kvadratnih metara (68 nepokretnosti - zgrade, stanovi, kuće, poslovni prostori i garažna mjesta) i 11 parcela (6,6 hiljada kvadrata). U Danilovgradu su im blokirane tri nekretnine od ukupno 474 kvadrata i 1,2 hiljada kvadratnih metara zemlje. U Kolašinu im je blokirana jedna nekretnina od 90 kvadrata i 1.339 kvadratnih metara livada i voćnjaka.

Na Žabljaku je stavljena zabrana na objekat od 37 kvadrata i 200 kvadratnih metara livade, dok je u Nikšiću blokirano upravljanje sa 554 kvadrata zemljišta.

Blokirana imovina "Tehnostara" u Beranama

Nakon "Vardarske" grupe, prema odgovoru Uprave za imovinu, najviše imovine privremeno je blokrano beranskoj kompaniji "Tehnostar" i njenom vlasniku Žarku Barjaktaroviću. Viši sud je donio odluku o zabrani upravljanja na imovinu ove kompanije u predmetu Specijalnog državnog tužilaštva, koji je pokrenut protiv bivšeg gradonačelnika Berana Vuke Golubovića zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetio budžet i bespravno prisvojio više stotina hiljada eura.

Beranskom preduzeću privremeno je blokirano dvadesetak parcela u tom gradu od oko 4,7 hektara zemlje (livade, pašnjaci, voćnjaci, neplodno zemljište). Firmi "Tehnostar" stavljena je zabrana na upravljanje na 30 nekretnina (stanovi, poslovni prostori, zgrade, parkinzi) u Beranama površine od 4.711 kvadratnih metara.

Barjaktarovićeva kompanija se u prijavama Opštine Berane sumnjiči zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja. Optužnicom su obuhvaćeni i Golubovićev brat Milan Golubović, zatim bivši načelnici beranskog katastra Darko Mališić i Momčilo Saičić, vlasnik privatne geodetske kompanije Vučeta Mališić i Barjaktarović.

Braća Golubović sumnjiče se da su zloupotrijebili službeni položaj u nekoliko slučajeva prodaje i ustupanja opštinskog zemljišta, a tu se upravo najčešće pronalazi i ime Žarka Barjakltarovića, odnosno njegove firme Tehnostar.

Na primjer, kao gradonačelnik Berana Golubović je, kako se sumnja, ugovorom iz 2011. godine, bez pravnog osnova investitora, kompaniju "Tehnostar" oslobodio plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u iznosu od 28.273,26 eura.

Veliki broj pokretne i nepokretne imovine privremeno je blokiran i u predmetu protiv podgoričkog biznismena Nikole Vujačića i sa njim povezanih lica, koji su osumnjičeni za utaju više miliona eura poreza.

U tom predmetu je stavljena zabrana upravljanja na desetak nekretnina (stanova, kuća, poslovnih prostora, garažnih mjesta) površine od 531 kvadratni metar i 18 parcela zemlje površine od 4,2 hektara. Gotovo sva blokirana imovina nalazi se u Podgorici, izuzev livade u Danilovgradu površine od 1.048 kvadratnih metara. Vujačićevoj grupi su zaplijenjena i tri automobila - "mercedez benz e200 cdi", "vw passat 2.0 tdi" i "land rover discovery 2.7 d v6 hse".

Sva pomenuta oduzimanja imovine, za koju se sumnja da je stečena nelegalno zarađenim novcem, odobrio je Viši sud u Podgorici.

Najviše imovine oduzeli narkodilerima

Iz podgoričkog Višeg suda su "Vijestima" odgovorili da je najviše rješenja za oduzimanje imovine doneseno zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga na organizovan način.

Viši sud je u dva predmeta po tom osnovu naredio zapljenu veće imovine, koja se trenutno nalazi pod Upravom.

U jednom predmetu oduzeta su dva vozila marki "land rover 4.4D" i "mercedez benz S63 AMG", dok su u drugom predmetu oduzeta, između ostalog, tri ručna sata marki "fosil", "tisiot 1853" i "tisiot" zlatne boje sa prekinutom narukvicom, zlatni privjesak, zlatni lančić, prekinuti lančić od platine, četiri mobilna telefona, 160 dolara, 2.350 eura, 100 švajcarskih franaka i automobil marke "golf 5".

Iz Uprave nijesu saopštili na koji način se upravlja oduzetom imovinom, ali su ranije saopštili da država nema zaradu od iznajmljivanja poslovnih prostora i stanova jer taj novac se ponovo troši za njihovo održavanje.

Čuvaju voće i povrće zaplijenjeno prije osam mjeseci

Pored nekretnina i skupocjenosti, prava za imovinom u svom asortimanu oduzete robe ima drugih zaplijenjenih predmeta, poput 7.450 kilograma voća i povrća privremeno zaplijenjenih u aprilu ove godine u Nikšiću.

Uprava, takođe, upravlja sa 24 paketa limenki i flaša koka-kole i fante, 168 staklenih flaša piva “tuborg”, 18 flaša rakije “šljiva” i 69 komada pamučnih muških trenerki, procijenjene vrijednosti od 345 eura. Ova roba je zaplijenjena po rješenju Osnovnog suda u Rožajama.

Isti sud je takođe naredio privremeno oduzimanje 150 paketa od po 24 flaše piva marke “haineken”, 81 tester parfema raznih marki, 280 komada razne garderobe, procijenjene vrijednosti od 280 eura, ugaone garniture i 136 dvolitarskih flaša fante i koka-kole.

Bonus video: