U februaru opet sude sajovcima za prebijanje Mija Martinovića

Suđenje počinje iznova pred sutkinjom podgoričkog Osnovnog suda Nadom Rabrenović
2345 pregleda 2 komentar(a)
Čeka ih novo suđenje, Foto: Zoran Đurić
Čeka ih novo suđenje, Foto: Zoran Đurić

Sajovcima Boru Grguroviću i Goranu Zejaku 1. februara počinje ponovljeno suđenje za prebijanje Milorada Mija Martinovića, nakon protesta Demokratskog fronta u oktobru 2015. godine.

Suđenje počinje iznova pred sutkinjom podgoričkog Osnovnog suda Nadom Rabrenović.

Viši sud je nedavno odbio žalbu tužilaštva da im dosudi veće kazne i ukinuo presudu kojom ih je ta sutkinja osudila na po godinu i pet mjeseci zatvora za zlostavljanje i mučenje Martinovića.

Sud je, međutim, prihvatio žalbu njihovog branioca advokata Zdravka Begovića, vratio postupak na ponovno suđenje i potvrdio dio prvostepene presude kojom su oslobođeni za lomljenje Martinovićevog automobila.

U crnogorskom Krivičnom zakonu za krivično djelo mučenje predviđena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Tužilaštvo ni dodatnom istragom nije uspjelo da utvrdi ništa novo u istrazi prebijanja Martinovića, kojeg su brutalno zlostavljali pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Ustavni sud je ranije usvojio žalbu Martinovića zbog nedjelotvorne istrage i naložio tužilaštvu da do 8. februara prošle godine dostavi izvještaj tom sudu šta su uradili da otkriju koga je tukao. lako se na snimku vidi da ih je bilo mnogo više, samo su dvojica, koji su se dobrovoljno prijavili, završili na optuženičkoj klupi.

Suspendovani komandant jedinice Radosav Lješković ranije je pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog prikrivanja pripadnika jedinice kojom je komandovao, a koji su tukli građane te večeri.

On je od toga odslužio 20 dana zatvora u Spužu, nakon čega je ostatak kazne proveo na liječenju u bolnici Brezovik. Odobren mu je i uslovni otpust od mjesec i po dana prije isteka zatvorske kazne.

Bonus video: