Husovića optužili samo za nošenje pištolja

Završeno suđenje potpukovniku crnogorske Vojske zbog pucnjave u Ministarstvu odbrane
2674 pregleda 3 komentar(a)
Bio u pritvoru četiri i po mjeseca: Husović, Foto: Savo Prelević
Bio u pritvoru četiri i po mjeseca: Husović, Foto: Savo Prelević

Prvobitne optužbe protiv potpukovnika crnogorske Vojske Emina Husovića za pokušaj ubistva svoje šefice Alme Ljuljanaj u prostorijama Ministarstva odbrane, na kraju su se svele jedino na optužbe za nedozvoljeno nošenje oružja.

Suđenje Husoviću zbog pucnjave u Ministarstvu juče je završeno, a presuda će biti izrečena u ponedjeljak.

Tužilac Vukas Radonjić juče je odustao od optužbi za napad na službeno lice u pokušaju i izazivanje opšte opasnosti, ističući da nije dokazano da je Husović počinio ta krivična djela.

On mu je na teret ostavio samo nedozvoljeno držanje oružja, tražeći da ga sud za to djelo osudi upravo onoliko vremena koliko je proveo u pritvoru.

“Bez obzira što okrivljeni ima oružni list Saveznog ministarstva odbrane, riječ je o ispravi na osnovu koje može da drži, a ne i da nosi oružje, što mu je dobro poznato, dakle umišljajno je učinio ovo krivično djelo”, naveo je tužilac.

Za to krivično djelo prijeti mu kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Tužilac je dodao i da sud kao olakšavajuće okolnosti treba da ima u vidu da je Husović neosuđivan i porodičan čovjek, ali isto tako i otežavajuću okolnost - činjenicu da se radi o vojnom licu kome je nesumnjivo poznato pravilo o držanju i nošenju oružja.

Tužilac je u završnim riječima detaljno obrazložio zašto misli da Husović nije počinio druga dva krivična djela, ističući da optužba nije uspjela da dokaže namjeru Husovića da napadne Ljuljanaj i da je vještak bio jasan - da od metka koji je ispalio u Ministarstvu odbrane niko nije bio ugrožen.

“Odbrana okrivljenog se ne može osporiti sa dovoljnim stepenom izvjesnosti... Riječi ‘pobiću vas’, očigledno su bile upućene svjedocima Miljanu Dragašu i Jovanu Došljaku, a sve i da je imao namjeru da napadne Ljuljanaj, nije uradio ništa što se može smatrati izvršenjem napada na nju, a za ideju se ne odgovara, niti kažnjava krivično.

Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže konkretnu opasnost, a sve ostalo je na nivou prekršaja i Zakona o javnom redu i miru za koje je krivično gonjenje zastarjelo”, zaključio je tužilac.

On je pojasnio i da Husovića ne može teretiti ni za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti Došljaku i Dragašu, jer se iz njihovih iskaza i ponašanja ne može zaključiti da su se uplašili ili bili ugroženi od ponašanja Husovića.

Sudija Nenad Vujanović pohvalio je tužioca za njegove završne riječi, navodeći da od kad sudi nije imao priliku da čuje ovakve završne riječi tužilaštva.

Husović je uz jemstvo od 10.000 eura u novembru pušten da se brani sa slobode.

U pritvoru je proveo gotovo četiri i po mjeseca.

Tomović: Nije krivično djelo, nego prekršaj

Branilac optuženog advokat Dalibor Tomović istakao je da ni djelo za koje je Husović optužen nije krivično djelo, već prekršaj, pa je tražio da ga sud oslobodi.

On je pojasnio da je obaveza Husovića bila da shodno dozvoli koju je posjedovao, oružje registruje kod nadležnog MUP-a, tek nakon prestanka profesionalne službe u Vojsci.

“Činjenica da Husović nije prijavio oružje MUP-u radi izdavanja isprava o oružju (nije mu prestala profesionalčna služba u Vojsci), ne predstavlja krivično djelo, jer se radi praktično o obavezi produženja registracije kod nadležnog organa zašto je predviđena prekršajna sankcija prema članu 108 st.1 tačka 2 Zakona o oružju”, naveo je advokat.

Bonus video: