Šofranca čuvaju od samice i kad pronađu pet telefona?

ZIKS krije podatke o disciplinskoj odgovornosti osuđenika kod kojeg su pronađeni nedozvoljeni predmeti
15295 pregleda 5 komentar(a)
Pretresali sobu u kojoj boravi: Šofranac (arhiva), Foto: Vesko Belojević
Pretresali sobu u kojoj boravi: Šofranac (arhiva), Foto: Vesko Belojević

U zatvorskoj sobi u kojoj boravi Marko Šofranac pronađeno je pet mobilnih telefona, ali taj robijaš nije disciplinski odgovarao.

To tvrde zatvorenici Kazneno-popravnog doma, koji su “Vijestima” ispričali da je Šofranac privilegovan, za razliku od drugih koji dane provode u samici ako kod njih pronađu makar i punjač za mobilni telefon.

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija nezvanično su saopštili da to nije istina, zvanično, međutim, tvrde da su podaci o disciplinskoj odgovornosti tajni.

“Podaci o disciplinskoj odgovornosti zatvorenika su sastavni dio ličnog dosijea zatvorenika. Podaci iz ličnog dosijea zatvorenika vrše se u skladu sa zakonom koji utvrđuje zaštita podataka o ličnosti. Zakonom o zaštiti podataka propisano je da se obrada ličnih podataka koje se odnose na krivične sankcije i prekršajne kazne ili mjere bezbjednosti može vršiti samo od strane ili pod nadzorom državnog organa i ako su obezbijeđene mjere zaštite ličnih podataka u skladu sa zakonom”, piše u odgovorima iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Objasnili su da službenici obezbjeđenja u Kazneno-popravnom domu, u sklopu svojih redovnih aktivnosti vrše lični pretres zatvorenika i preglede i pretrese soba i prostora u kojima borave i kreću se.

“Zatvorenička soba u kojoj boravi zatvorenik M.Š. posljednji put je pretresana 25.01.2019. godine, i tom prilikom službenici obezbjeđenja koji su vršili pretres pronašli su nedozvoljene stvari i predmete”, odgovorili su.

Iz Zavoda pojašnjavaju i zbog čega disciplinski odgovaraju osuđenici kod kojih pronađu punjače.

“Posjedovanje i upotreba svih nedozvoljenih stvari i predmeta, pa i punjača za mobilne telefone, u Zavodu, od strane lica lišenih slobode koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u zatvorenom odjeljenju ili u pritvoru nije dozvoljeno i isto predstavlja teži disciplinski prekršaj”, kazali su oni.

Prema saznanjima “Vijesti”, Šofranac robija u paviljonu F Kazneno-popravnog doma.

Hapšen je više puta zbog nasilja i nedozvoljenog držanja oružja. Osuđen je na godinu zatvora zbog divljanja na bazenu SC Morača sa grupom Zagoričana, zlostavljanja zaposlenih i posjetioca, 8. jula 2012. godine. Šofranac je optuživan, a potom i pravosnažno oslobođen optužbi da je 26. decembra 2013. godine sa Nemanjom Vukmirovićem postavio 300-400 grama eksploziva ispod prozora kancelarije tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

“Vijesti” su prije par dana objavile snimak iz KPD, na kojem osuđeni za dvostruko ubistvo Mašan Čogurić zlostavlja cimera Milosava Rakovića, dok drugi osuđenik to snima telefonom.

Snimak su “Vijestima” dostavili osuđenici.

Bonus video: