NOVINAR OSUĐEN NA GODINU I PO ZATVORA

Medijske organizacije osudile presudu Martinoviću, pitaju se da li je bilo pritisaka na sud

2251 pregleda 3 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: TV Vijesti (screenshot)
Viši sud u Podgorici, Foto: TV Vijesti (screenshot)
Ažurirano: 15.01.2019. 21:30h

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) i druge medijske organizacije kritikovale su presudu od 18 mjeseci zatvora izrečenu danas u Podgorici novinaru Jovu Martinoviću zbog trgovine drogom.

Presuda Jovu Martinoviću je "nepravična presuda", saopštila je organizacija Reporteri bez granica i dodala da Crna Gora krši svoju obavezu da poštuje slobodu informisanja i krši pravo novinara na pravično suđenje.

Jovo Marinović osuđen je danas na godinu i po zatvora zbog učešća u međunarodnom švercu droge i vezama s trgovcima drogom od kojih je jedan, Duško Martinović, osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora.

Martinović je objasnio da su njegovi kontakti bili u okviru obavljanja svog posla. On je već proveo 15 mjeseci u pritvoru i uložio je žalbu na presudu, te se neće odmah vratiti u pritvor.

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) je naveo danas u saopštenju da su ta organizacija i njeni partneri "zgroženi presudom" i da je osuđuju.

U saopštenju se pita da li je bilo pritisaka na Viši sud u Podgorici u Martinovićevom slučaju koji su uticali na odluku. Izražava se zabrinutost da dokazi, ili nedostatak dokaza, nisu odlučili o ishodu ovog suđenja, već da su zvaničnici vladajuće stranke diktirali presudu.

Centar poziva da se Martinović oslobodi u žalbenom postupku i da se sve optužbe protiv njega povuku.

Preporučujemo za Vas