Barac prijavio Malovića zbog teksta „Hej, Lolita”

Policija prekršajno goni pisca jer je navodno uvrijedio predsjednika LGBT Foruma Progres
7368 pregleda 11 komentar(a)
Nikola Malović, Foto: Matija Krstić
Nikola Malović, Foto: Matija Krstić
Ažurirano: 16.01.2019. 17:13h

Podgorička policija podnijela je prekršajnu prijavu protiv pisca i publiciste Nikole Malovića zbog, kako je navedeno, narušavanja javnog reda i mira.

Malović će na osnovu zahtjeva za pokretanje prkršajnog postupka koji je protiv njega podnio Vladimir Leković iz Stanice policije za javni red i mir Centra bezbjednosti Podgorica, 31. januara naći pred podgoričkim Sudom za prekršaje.

Policija stavlja na teret Maloviću da je prekršio član 19. Zakona o javnom redu i miru napisavši tekst pod nazivom „Hej. Lolita“, a koji je objavljen u „Nedjeljniku“ a prenio ga je i podgorički portal IN4S.

„Zato što je dana 11. avgusta 2018. godine u 13.01 časova, posredstvom elektronskih komunikacionih mreža na portalu ‘IN4S’ u članku ‘Hej, Lolita’, na javnom mjestu vrijeđao pripadnika LBTQ zajednice po osnovu ličnog svojsta, seksualne orijentacije, John Maximillian Barca, na način što LGBT ideologiju naziva ‘kugom koja se proširila, da je ista pridodala sebi slovo P u značenju - pedofilija, LGNT + P’“, stoji u zahtjevu podgoričke policije za pokretanje prkeršajnog postupka protiv Malovića. Policija sudu predlaže da u svojstvu svjedoka, sasluša i Barca, koji je izvršni direktor LGBT Foruma Progres.

Barac je “Vijestima” kazao da je “u sklopu redovnih aktivnosti LGBT Foruma Progresa, koje obuhvataju praćenje društvenih mreža i interneta uopšte za slučajeve govora mržnje i verbalnog nasilja, uočen je i tekst na portalu IN4S, čiji sadržaj je ocijenjen kao homofobičan i diskriminatoran u odnosu na LGBTIQ zajednicu”.

“Kao LGBTIQ aktivista i gej muškarac, Upravi policije sam predao prijavu protiv gdina Malovića zbog navoda u njegovom tekstu ‘Hej Lolita’, u kojem su iznijeti činjenično neutemeljeni navodi vezani za LGBTIQ osobe. Konkretno, u tekstu se LGBTIQ zajednica dovodi u direktnu vezu sa pedofilijom, sa ciljem dodatnog širenja netrpeljivosti i produbljivanja stereotipa o LGBTIQ osobama. Ovakvi navodi na direktan način negativno utiču na život LGBTIQ zajednice, jer dovode do porasta pojedinačnih slučajeva nasilja i diskriminacije, što je uočljivo kroz podatke koji su nam dostupni”, smatra Barac.

Upravo zbog svega navedenog, nastavlja Barac, smatrali smo da je važno da se ovakav sadržaj prijavi i da se nadležni organi izjasne o postojanju elemenata diskriminacije i govora mržnje.

“Uvjeren sam da postoje bolji i efikasniji načini iznošenja stavova o LGBTIQ zajednici, kakvi god oni da bili, uz puno uvažavanje činjenica i tačnosti podataka”, zaključio je Barac. U spornoj kolumni Malović piše o problemu seksualne eksploatacije i zloupotrebe maloljetnica. On tvrdi da “udruženi zapadnoevropski pedofili upiru ne bi li spustili granicu legalnog seksa sa djevojčicama mlađim od 14 godina, takozvanim mlađim maloljetnicama”.

“To bi značilo i legalnu dječju prostituciju, i otvaranje preostalih poklopaca pakla na Zemlji”, napisao je Malović koji smatra i da je “vraški blizu Zakon o legalizaciji pedofilije”.

“Kao kuga se proširila LGBT ideologija koja je sebi pridodala slovo P, u značenju - pedofilija: LGBT+P. Nemoguće je ljeti ne opaziti more lolita, tih živih i počesto krštenih skulptura što ih je rodila majka a vajao Bog - erotizovanih by Matrix. Svjesne ljepote koliko i magneta među nogama, već znaju da prebace kosu preko golog ramena uz pogled sa strane koji pogađa mušku metu u korteks. Nemoj, pa se ne boj - glasi zdrava formula na srpskom. Ko voli lolite bolje da uđe u knjižarsku butigu i kupi Nabokova. Ili neka ukuca Bajaga Lolita, i stavi slušalice…”- piše u kolumni Malovića.

Malović je “Vijestima” kazao da se nada da ovo “nije pokazni proces da se kazne i zastraše svi oni koji „ideološki korektno“ ne promišljaju na temu LGBT+Q+ostala slova”. Ukoliko ga Sud proglasi krivim, piscu prijeti novčana kazna u iznosu od 200 do 1.500 eura, ili kazna zatvora do 60 dana.

“Kolumna je iznošenje ličnog stava, a zanimljivo je da u Srbiji gdje je objavio ‘Nedeljnik’ i gdje je među 10 miliona stanovnika tamošnja LGBT zajednica sigurno mnogo brojnija od ove u Crnoj Gori, niko se njome nije našao uvrijeđen i povrijeđen. Tim prije što nisam pomenuo ni LGBT Forum Progres, ni Džona Maksimilijana, nego sam se samo moralno odredio prema LGBT ideologiji”, tvrdi Malović.

Dodaje da je “ovdje riječ o pokušaju kriminalizovanja prava na iznošenje svog stava i mišljenja, pri čemu niko poimenično niti je prozvan, niti uvijeđen.”

Bonus video: